fontos határidők

2018.04.05. 06:10

A voksolás napjáig a külképviseletre is feladható a szavazási levélcsomag

Fontos, hogy a levélben szavazók ügyeljenek a határidőkre, az időeltolódásra és az esetleges ünnepnapokra is.

A magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgárok az országgyűlési képviselők választásán csak levélben szavazhatnak, és csak akkor, ha március 24-éig felvetették magukat a névjegyzékbe. Ezt összesen több mint 378 ezren tették meg a határidőig.

A Nemzeti Választási Iroda eljuttatta a választópolgároknak a szavazási levélcsomagokat: valamivel több mint 50 ezren kérték, hogy a szavazási levélcsomagot személyesen vehessék át a kijelölt külképviseletek egyikén, és 328 ezren levélben kérték azt.

A szavazó azonban szabadon dönthet arról, milyen úton juttatja vissza voksát az NVI-hez: a válaszborítékot feladhatja postán – bárhonnan ingyen -, ebben az esetben a levélnek április 7-én éjfélig meg kell érkeznie a Nemzeti Választási Irodához.

Feladhatja térítés ellenében bármelyik külképviseletre címezve is, ebben az esetben a külképviseleti szavazás végéig kell megérkeznie a levélszavazatnak a külképviseletre.

Az ortodox húsvét miatt a romániai és szerbiai voksolóknak számítaniuk kell arra, hogy a román és szerb posta pénteken az ünnepnap miatt nem dolgozik, az amerikai kontinensen szavazóknak pedig figyelembe kell venniük, hogy az időeltolódás miatt a külképviseleti szavazás szombaton lesz.

Amennyiben a választópolgár a külképviseletre levélben küldi el szavazatát, az NVI-nek megcímzett borítékot egy nagyobb „szállítóborítékba” kell helyeznie, és azon kell feltüntetnie a külképviselet címét.

A válaszboríték leadható bármely külképviseleten is március 26-tól munkanapokon, a külképviseletek általában 9-16 óra között vannak nyitva. Van azonban öt külképviselet, ahol hosszabbított nyitva tartással fogadják a levélszavazatokat: Beregszászon és Ungváron munkanapokon 6-20 óra között, pénteken 6-22, szombaton pedig 6-20 óra között lehet leadni a levélszavazatokat. Csíkszeredában és Kolozsváron csütörtökig 6-22 óra között, pénteken 6-24 óra között, szombaton pedig 6-22 között várják a levélszavazatokat. Szabadkán szintén 6-20 óra között lehet leadni a levélszavazatokat csütörtökig, pénteken itt is 6-24 között van rá mód, szombaton pedig 6-22 óra között fogadják a levélszavazatokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!