Utazó

2017.01.11. 20:25

Túl sok a turista

Horvátország - Bizonyos korlátozásokat vezetnek be Horvátországban a látogatók számára, a természetvédelmi és épített értékek megóvása érdekében.

Szalay Csaba

Magam is tapasztaltam, hogy a Krka Nemzeti Park területén a látogatók nagy tömege figyelmen kívül hagyva a tiltásokat, korlátozásokat, szabadon kószál. Erre idén már nem lesz lehetőség, mert szigorítások lépnek életbe. A Krka Nemzeti Park látogatását előzetes bejelentéshez kötik, s ugyanez az intézkedés érinti a Plitvicei-tavakat is.

A Krka -vízesés Horvátországban
Fotó: Szalay Csaba

Itt azért is szükséges korlátozásokat bevezetni, hogy a tórendszer megőrizhesse az UNESCO világörökségi címét. Dubrovnik polgármestere ugyancsak megelégelte, hogy a vendégek tömegei miatt élhetetlenné vált az óváros. Ezentúl ide is csak előzetes bejelentkezés után lehet belépni. Kamerákkal figyelik, hogy hányan vannak az óvárosban, ha pedig a szám eléri a nyolcezret, leállítják a taxikat, az autóbuszokat és az utasszállító hajókat is.

A intézkedést azzal indokolta a város vezetése, hogy túl nagy a zsúfoltság, és romlik a biztonság, hiszen az egymilliót is eléri azoknak a száma, akik egy szezonban idelátogatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!