Frissen Zalából

2021.08.29. 11:00

Több évszázados történelem emlékeit őrzi Malmö városközpontja

Levegős parkok, tágas terek, középkori városmag, tengerpart – Malmö az egyik legélhetőbb, legzöldebb skandináv város. Háromszázötvenezer lakosával Svédországban a harmadik, kedvező földrajzi fekvésének köszönhetően viszont talán a legfontosabb nagyváros.

Osváth Sarolta

A városháza épülete

Fotó: Osváth Sarolta

Malmö a világ egyik legforgalmasabb vízi útjának, az Öresund tengerszorosnak a partján fekszik. Az Öresund egyike annak a három dán szorosnak, (a másik kettő a Kattegat és a Skagerrak) amely összeköttetést teremt a Balti- és az Északi-tenger között. A középkorban Malmö Dániához tartozott, a települést erőddel megerősített révként alapította 1275-ben a lundi érsek. A XV. században már központi szerepet játszott, tagja volt a gazdasági és politikai hatalommal rendelkező Hanza-szövetségnek is. Felvi- rágzását a heringkereskedelemnek és a kikötő for- galmának köszönhette. 1434-ben új erődöt épített, a későbbi időkben kastélyként működő Malmöhus napjainkban a Malmö Múzeum része. A XVII. században új helyzetet teremtett a malmőiek számára az északi háború lezárását célzó roskildei béke, 1658-ban a város Svédországhoz került.

A városháza épülete
Fotó: Osváth Sarolta

Malmö régi városmagja megőrizte a több évszázados történelem emlékeit. Az egyik legrégibb a Szent Péter-templom a XIV. század elején, a lübecki Szent Mária-templom mintájára épült, gótikus stílusban, mai arculatára az 1890-es években építették át. A városkép fontos részei a terek, mindenekelőtt a legrégebbi, a 2500 négyzetméteres Stortorget, amely a város nagy eseményeinek, lovas parádéknak, koncerteknek, fesztiváloknak a színhelye. Malmö híres középkori polgármestere, Jörgen Kock építtette az 1530-as években, amikor piactérként működött. A polgármester jellegzetes favázas háza a közelben található, akárcsak a Szent Petri-templom , a városháza gyönyörű épülete, amely eredetileg 1546-ban épült, a homlokzata az utolsó, 1864–69-ben végzett átalakítás nyomán hercegi reneszánsz stílust képvisel. Itt áll X. Károly Gusztáv király szobra, aki „svéddé tette” a várost.

X. Károly Gusztáv lovas szobra
Fotó: Osváth Sarolta

A Stortorget hangulatához hozzátartoznak a régi favázas kereskedőházak, amelyeket szintén eredeti szépségükben őriztek meg. A másik jelentős piactér, a Lilla Torg 1590-ben épült a kiskereskedők számára, ma eredeti formájára visszaállítva, macskakővel borított piacként is működik. Malmőben egymást érik a gyönyörű parkok, a legrégebbi és leghíresebb a város szívében 1872-ben kialakított Kungsparken, azaz a király parkja.

A Turning Torso felhőkarcoló
Fotó: Osváth Sarolta

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!