A fejünk felett cikáznak a halak, köztük a magyar bucó és a lápi póc

2019.03.17. 07:00

Tisza-tó: Egy elvarázsolt vízi világ

Ritka madarak, különleges vízinövények és állatok, hatalmas vízfelületek, titokzatos nádasok, buján zöld vízpartok – ez a Tisza-tó elvarázsolt vízi világa.

Osváth Sarolta

Különleges attrakció az egymillió literes akvárium

Fotó: Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság

Az Alföld északi részén 1973- ban épült a Kiskörei Erőmű és a duzzasztógát, amelynek elsősorban a tiszai áradások szabályozása és az Alföld jobb vízellátása volt a célja. Arra valószínűleg senki nem gondolt, hogy a tó feltöltésével – ami egyébként az 1990-es években fejeződött be – a természet milyen egyedülálló, varázslatos vízi világot hoz létre.

A csendes, nyugodt tó és az érintetlen vidék szinte kezdettől fogva vonzotta a természetkedvelő turistákat, a folyamatosan fejlesztett nyári fürdőzési és vízisport-lehetőségek sokakat elcsábítottak a Balatontól. Ma már a Tisza-tó is jelentős, egyedi turisztikai vonzerővel bír, amelyhez sokszínű szállás- és programkínálatot is nyújt. A Tisza-tó világával való ismerkedést leginkább Poroszlón érdemes kezdeni: a 3-as út mellett, a parton 2012-ben megnyílt Tisza-tavi Ökocentrum felszálló madárra emlékeztető, négyszintes központi épülete maga is látványosság. A legfőbb attrakció azonban a benne található egymillió literes akvárium, amely Közép- Európában a legnagyobb édesvizű akváriumrendszer.

Különleges attrakció az egymillió literes akvárium
Fotó: Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság

Üveg alagútja különleges, torzításmentes fallal készült, ennek köszönhetően olyan érzés benne sétálni, mintha a tó mélyén lennénk, ahol körbevesz bennünket a csodálatos élővilág. Egészen kivételes természetközeli élményben lehet részünk, hiszen az akvárium önálló ökoszisztémát rejt, hetvenféle hazai hal mellett 15 kétéltű- és hüllőfaj él benne. Fejünk felett cikáznak a halak, köztük a magyar bucó, a perényi márna, a lápi póc és az egykoron hazánkban élt halóriás, a viza másfél-két méteres példányai. Ne hagyjuk ki a hazai hüllőket és kétéltűeket bemutató kiállítást sem, amely fordított világítási program segítségével éjszakai erdőbe visz felfedezőútra. Az ökocentrumban ezenkívül számos érdekes, interaktív bemutató tájékoztatja a látogatókat, a 30 méter magas kilátótoronyból pedig pazar kilátás tárul elénk.

A Tisza-tavi Ökocentrum központi épülete felszálló madárra emlékeztet
Fotó: Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság

A főépületet 10 hektáros szabadidőpark veszi körül, állatbemutatókkal és játszóterekkel. A tájház, a halászskanzen, a pákásztanya és a hagyományőrző baromfiudvar időutazásra visz a vidék 19. századi világába. A parkban pedig közelről láthatunk színes jégmadarat, vidra- és kormoránetetést, pelikánokat, mocsári és ékszerteknősöket, sőt, dámszarvasokat is. Jó, ha egy egész napot rászánunk erre a kirándulásra, mert az igazi csoda még csak ezután következik: a Fűzfa Kikötő és Túrabázisból kishajóval eljuthatunk a Tisza-tavi Vízi Sétányhoz, a víz fölött, cölöpökre épített másfél kilométer hosszú ösvényen kisétálhatunk a különböző madárvártákhoz és kilátóhelyekhez. Az ökocentrum kikötőjéből indulnak a vízi túrák és a hajókirándulások is: felejthetetlen élmény kishajóval vagy kenuval, szakavatott vezetővel bejárni a tó rejtett területeit, a környező kis szigeteket, valamint a nádassal határolt csatornákat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!