Utazó

2017.06.27. 13:35

Tanúhegyek bűvöletében - A Balaton legszebb várának látványa is elénk tárul a túrázás közben

BADACSONYTÖRDEMIC - Találó az elnevezés, a táj-egység hegyei ma is néma tanúként őrzik a földtörténeti miocén- és pliocénkori vulkáni tevékenységének nyomait. Jellegzetességük a csúcs felé egyre meredekebb kúp- vagy koporsóforma

Németh Andrea

Visszatérő látogatóként készülünk a Tanúhegyek túrára. Ígéretes, napsütéses időben indulunk útnak, esőfelhőknek nyoma sincs a kék égen, a fújdogáló szél mindet elzavarta. Ahogy átszeljük a Művészetek Völgyét, már megpillantjuk úti célunkat, a Badacsonyt. Az elénk táruló látvány rögtön rabul ejt immár sokadszorra is. A kiinduló és célállomásnak Badacsonytördemic ad otthont.

Meredek kaptatón hagyjuk magunk mögött Tördemicet, méltóságteljesen magasodik fölénk a Badacsony. A tövéhez érve igazi kihívásként másszuk meg a Bujdosók lépcsőjét, ami 464 meglehetősen nagy lépcsőfokokból álló kapaszkodó fel a hegyre. A Bujdosók lépcsője a lustákra is gondolt útközben, ha elfáradnánk a kuruc kor nevezetes személyeiről - Bercsényi Miklós, Mikes Kelemen, Zrínyi Ilona - elnevezett pihenőknél fogyaszthatjuk el szendvicseinket vagy fújhatjuk ki magunkat a következő megállóig.

Meredeken visz fel 464 lépcsőfokból álló Bujdosók lépcsője

Aki elég kitartó és eljut a badacsonytördemici kilátóig, nem fogja megbánni az elé táruló panorámát. Fel-érve pompás látvány a hegyek ölelésében a zöldes színben mutatkozó Balaton. Folytat-va útunkat a Ranolder-kereszthez érkezve a látvány tovább fokozódik. A hegy délnyugati oldalán, mintegy négyszáz méteres magasságban áll 1857. szeptember 14-e óta az a klasszicista kőkereszt, melyet állíttatójáról, a veszprémi püspökről neveznek Ranolder-keresztnek. S aki a viharos szél ellenére nem sajnálja a frizuráját és felkapaszkodik a Kisfaludy-kilátó csigalépcsőjén, felejthetetlen kilátás fogadja odafenn. Napos, tiszta időben az összes tanú- és kúphegyet látni, s ahogy a nap visszacsillan a Balaton tükrében tökéletessé válik a tájkép a rendezett takaros kis falucskákkal együtt.

Nehéz e látványtól elszakadni, de folytatni kell az utat. Kanyargó ösvényeken haladunk, a levegőt átjárja az édes akác- és bodzaillat, a napsugár melengetően simogatja arcunkat. A következő kilátópont nemcsak a Balatonra enged kilátást, álmélkodva pillantjuk meg a hegy bazaltoszlopait.

Megéri folytatni a túrát egész a Ranolder-keresztig, gyögyörű látvány fogad minket Fotó: Németh Andrea

Innen az út már lefelé vezet, elérjük a Kőkaput, amely a Badacsony legszebb bazaltoszlopsora, amely úgy keletkezett, hogy a felszínre törő láva gyorsan kihűlt és a hirtelen hő- és térfogatcsökkenés hatására a láva függőleges és vízszintes síkok mentén szilárdult meg. Az így kialakult képződményeket a természeti erők, a szél és a víz formálgatták.

Az alattuk látható kőtenger a leomló, lemálló kövekből jön létre. Lassan lépdelünk a kisebb-nagyobb kődarabokon. Gyíkok és egy erdei sikló keresztezi utunkat, ahogy a Klastrom-kúthoz érünk. Igazi szakrális emlékhely fogad bennünket a fenséges természetben, itt egy egykor létezett épületnek - egy XIII. századi pálos kolostornak - csak a helye látható.

Itt építette első rendházát Özséb esztergomi kanonok, aki a tatárjárás után pár évvel lemondott rangjáról, vagyonáról, és a pilisi remeték jámbor, elszigetelt életét választotta.

Az emlékhely fényét emeli a 2005-ben elhunyt II. János Pál pápa emlékére készült festmény, mely Udvardi Erzsébet alkotása..

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!