Utazó

2017.07.24. 13:09

Semmi más, csak az élet (x)

Van-e közös pont egy súlyemelő klub, a 884 lakásos gigaház, egy pici motorvonat, egy drogterápiás otthon, egy romkocsma, egy kertes ház vagy egy Facebook-csoport között?

 

Vajon van-e közös pont egy vidéki városháza alagsorában működő súlyemelő klub, a háromezer embernek otthont adó óbudai „faluház”, egy alföldi motorvonat, egy faluszéli református drogterápiás otthon, egy kisvárosi romkocsma és egy négygenerációs kertvárosi családi ház vagy éppen a dunai horgászokat tömörítő Facebook-csoport között?

A Pannonhalmi Főapátság fotókiállítása erre a kérdésre próbál meg válaszokat keresni.  Az Egy közös ház címet viselő tárlat egymástól nagyon különböző, tágan értelmezett hét közös házat mutat be.

A fotósorozatok egy sajátos és hiteles Magyarország lenyomatot jelenítenek meg a bemutatott közösségeken keresztül.

A kiállítás fotóit Winkler Nóra művészeti újságíró így elemezte:

„A valóságot látjuk, közelről és őszintén, de jól szerkesztett, jól komponált kivágásokban. Ha minden jó, egy néző nem időz ezekkel a részletekkel, csak azt érzékeli, működik az elé tárt világ, átélhetővé, érdekessé válik, de ebben a készítők felől sok munka van. Olyan finom, érzékeny, akár alázatos jelenlét, amivel meg se zavarják a helyzeteket, hogy azok mehessenek a maguk módján, mégis közel képesek menni hozzájuk.

Ilyen finom intimitás van a gyereket fürdető pár együttlétében, a híres Csontváry festmény reprodukciója előtt az ágyban ülő néni alakjában, a fodrászat hajcsavaróinak sokat látott női világában és az ezdőterem kopott eszközei előtti három generáció férfivilágában.

Átélhető a reggeli hideg a vonaton telefonozó lányok körül, átélhető, hogy tétje van a dolgoknak a drogterápiás ház ágyán pihenő férfiban, hogy másképp, de tétje van a fellépésre sminkelő nőknek Esztergomban.

Minden képen az látszik, az élet él és élni akar, és mérettől, helyszíntől függetlenül résmentesen tölti ki, népesíti és lakja be az összes felkínált teret. Főz benne, hajat vág benne, beszélget, ünnepel, játszik, segít, italt kínál, beágyaz. Ez semmi más, csak az élet, de hát annál mi is lenne nagyobb?”

Ma már elképzelhetetlen, hogy a közös házak sorából kimaradjon a virtuális tér. Kézenfekvő volt, hogy a jelenleg legnagyobb ilyen magyarországi „ház”, a Facebook is adott egy témát.

A hetedik „ház” egy olyan csoportot mutat be, amelyik egy valódi földrajzi helyhez is köthető ugyan, de a virtuális tér nélkül mégsem jöhetett volna létre, ez pedig a dunai horgászok Facebook-csoportja, akik a Komárom–Dunaújváros, Esztergom–Paks, vagy Budapest–Baja közötti távolságok miatt aligha beszélgethetnének egymással másként.

Minthogy ennek a „háznak” a lakói nem – vagy csak kisebb csoportokban – találkoznak egymással, így a közös felületen a tagok által közzétett képekből válogatva mutatja be a csoportot a tárlat.

Hét ház, hét képes történet tehát egy különleges fotókiállításon; Ajpek Orsi, Kummer János és Ujvári Sándor fotográfusok fényképein és az ezeréves Főapátságban 2017. november 10-ig ingyenesen megtekinthetők.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!