Utazó

2017.07.25. 15:15

Mezővárosi meglepetések - Sárvár csöndes kisváros, mégis talál érdekes színfoltokat a turista

SÁRVÁR - Mocsárból mocsárba. Merthogy indulóhelyünk, Székesfehérvár éppúgy mocsárvidékre épült egykoron, mint úti célunk, Sárvár, a Vas megyei járási székhely.

Kocsis Noémi

Hogy Sárvár kisváros jellegétől és mintegy 15 ezres lélekszámától eltekintve mennyire látogatott, arra talán egyetlen adat is elég lenne bizonyítékul: ez a Vas megyei település a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák tekintetében Magyarország 7. legnépszerűbb helye.

Persze, a fürdőkultúra! - juthat az ember eszébe, s valóban: az általunk választott tavasz végi hétvégén a termál- és élményfürdő körül rengeteg a jármű, míg este a belváros jóval csöndesebb, napközben pedig még a szép részletekkel tarkított kis utcácskákon is alig van mozgolódás. A Nádasdy-várban viszont sok sétálóval és múzeumlátogatóval találkozunk.

A pompás vártermekben látható kiállítások érdekesek, elegáns és informatív megoldásokkal élő anyag, s az egyéni sorsok felől igyekszik megközelíteni a témát

A vár előtti ápolt tér ezen a hétvégén amúgy is szokatlan, jópofa képet mutat. Májusfaversenyt hirdettek, s most egy sor romantikusan, vagy éppen viccesen kidíszített májusfa szalagjait és mókás tárgyait lengeti a szél. A vár udvarán az éjszaka rockkoncert volt, a másnapi délelőtt pedig a pompás vártermekben látható kiállításokhoz csalta a turistákat.

Azt gondoltam, nőként unalmas lesz a huszárokról szóló állandó tárlat - éppen ellenkezőleg, érdekesnek találtam, elegáns és informatív megoldásokkal élő anyag, s az egyéni sorsok felől igyekszik megközelíteni a témát. A gyűjtemény legnagyobb egysége az 1983-ban ide került Nádasdy huszárezred emlékanyaga.

A századokon végigvezető emlékek valóban rávilágítanak, hogy ezek a reguláris ezredek a II. világháború végéig még léteztek. Elképesztően impozáns fegyvergyűjtemény, képzőművészeti darabok (köztük valóban emlékezetes portrék), kézzel írott dokumentumok és egyenruhák - sok hasznos magyarázattal ellátva.

A várban mindenképpen érdemes felmászni a legfelső lehetséges szintig, csak a csigalépcsőkön felfelé haladva osszuk be jól a levegőnket... A várudvar is tartogat érdekes részleteket, búvóhelynek tetsző beugrókat, érdemes rászánni egy negyedórás barangolást a 17. századig többször is átépített reneszánsz várkastély belső területein.

A kicsi, de szépen rendben tartott belvárost a sárváriak igyekeznek apró részletekkel feldobni, például a sétálóutak elnevezésével

Este a városban sétálgatva képet kaphatunk, hogy a sárváriak hétvégén is korán térnek nyugovóra: a mezővároskában nagyjából két nyitva tartó helyet találunk este tíz felé, az egyikben édesbús dallamokat játszik egy szintetizátoros, egy párocska kering rá - de amúgy csönd honol az utcákon. A fejkamerával felszerelt motorosok viszont látható élvezettel brümmögnek végig rajtuk.

A kicsi, de szépen rendben tartott belvárost a sárváriak igyekeznek apró részletekkel feldobni. Nekem például nagyon tetszett a sétálóutak elnevezése. A történelmi mellett például találkoztunk Vitalizáló sétálóúttal, amely szélét virágágyásokkal ültették be bőven - és az is feltűnő, mennyi kerékpártároló van az utcákon a középületek és magáningatlanok előtt is.

Ha már vitalizálás: nagyon feltöltő élmény volt a szálláshelyünkről is nyíló helyi arborétumban körözni. A buján növő hatalmas növények között számos kis meglepetésrészlet bukkan a sétáló elé. Szobrocskák, kis hidak, szigetek, játszótér, ökocentrum, hatalmas, faragott totemszerű alkotások, intim ligetek és leheveredésre csábító mezők.

Májusfák hirdetik a helyiek kreativitását a vár előtt

Valóságos zöld tüdeje ez az amúgy is számos zöldfelülettel rendelkező városkának, ahol 9 hektáros tó is található. A megye első alapítású, mintegy tízhektáros arborétumának hátsó kijáratánál egyébként kisebb cserepes növényeket is vásárolhatunk, majd otthon megalapíthatjuk a saját kis arborétumunkat is.

A gyerekeknek inkább ajánlható a közeli kalandpark - mi ezt most kihagytuk, de a honlapjuk tanúsága szerint a legkisebbeknek is kínálnak drótkötélpályát és van aranymosási lehetőség is! Ötévesen az utóbbit ki nem hagynám! Mikor a hétvége utolsó óráiban elhagyjuk Sárvárt, inkább gyalogszerrel közelítjük meg az állomást.

Menet közben a szokásos csöndesség kísér bennünket - az ápolt kertekből ki-kihajolnak az utcára a rózsák. Az építészeti igényesség amúgy is jellemzőnek tűnik a kisvárosra: igaz, minden egyes utcába ennyi idő alatt nem tudtunk eljutni, de az szembeöltő volt, hogy a foghíjtelkeket is mennyire stílusban tartva igyekeznek kihasználni. Újabb ötös Sárvárnak.

A városban járva számos emléktáblát találunk történelmi vagy művészeti személyiségekhez kapcsolódóan. Batthyány Lajos miniszterelnök például a város bevásárlóutcájának egyik épületében, az ott működő egykori vadászkastélyban töltötte 1849. április 28-ának estéjét és éjszakáját fogolyként, úton az ausztriai száműzetésbe és rabságba. De itt tanított például Gárdonyi Géza, itt halt meg Tinódi Lantos Sebestyén és III. Lajos bajor király is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!