Nyomot hagy a látogatókban

2021.02.21. 07:00

Róma utcaképei az évszázadok múlása során folyamatosan változtak

A legenda alapján Rómát Romulus és Remus alapította hét dombra, a történészek szerint Kr. e. 753-ban. A történet nem szakadt meg, az ókori ismert világ hajdani virágzó központja ma Olaszország fővárosa és a pápaság székhelye.

Korosa Titanilla

Egykor tengeri csatáknak is helyet adott a monumentális Colosseum

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Korosa Titanilla

Hosszú történelmét a látnivalók sokaságán is végigkísérhetjük, nem árt felkészülten érkezni, vagy idegenvezető irányította városnézésbe bekapcsolódni, nehogy elvesszünk a sokaságban.

Egykor tengeri csatáknak is helyet adott a monumentális Colosseum
Fotó: Korosa Titanilla / Zalai Hírlap

Róma utcaképei az évszázadokkal együtt változtak. Mindenki mást talál érdekesnek. Róma legjellegzetesebb védjegye a Colosseum, a 60 ezer főt befogadó amfiteátrum, egykor gladiátorharcok színtere. Nagyon híres legrégibb útja, a Via Appia és az Argentina tér, utóbbi a köztársaság kori Róma egyik legnagyszerűbb romterülete. Róma szívében találjuk a Forum Romanumot, amely templomaival, középületeivel és diadalíveivel az ókorban a város legfontosabb köztere volt.

Az Angyalvár erődje eredetileg Hadrianus császár és családja síremlékeként épült, később a pápák erődítményként és börtönként használták, ma pedig múzeum. Az ókori Pantheon mintegy kétezer éves dómja ma is a világ legnagyobb vasalatlan betonkupolája. Érdemes beiktatni a programok közé a Capitolium teret, illetve a barokk építészet emlékeként a Spanyol lépcsőt.

Kihagyhatatlan úti cél a Forum Romanum a fennmaradt emlékekkel
Fotó: Korosa Titanilla / Zalai Hírlap

Róma területébe ékelve található a Vatikán, a pápa székhelye, a világ legkisebb független állama. Egyik leghíresebb látnivalója a Szent Péter tér és -bazilika. Az ókorban e helyen egy cirkusz állt, ahol a gladiátorjátékok mellett a keresztényüldözések mártír­jait is kivégezték, a legenda szerint Szent Péter is itt halt meg. Sírja fölé kápolnát emeltek. Később ennek helyén létesült az első Szent Péter-bazilika. Ez idővel elavult, az új templom alapkövét 1506-ban tették le. Az építkezés 120 évig tartott, és az elkészült bazilika a kor képzőművész nagyságainak keze munkáját dicséri.

Másik nevezetessége a pápai államnak a gyakran fotózott Svájci Gárda. A Vatikán kapuinál szolgálatot teljesítő, középkori hangulatú egyenruhát viselő, jó kiállású katonák a szentatya személyes védelmét látják el, immár 500 esztendeje. Híres köztér még a Piazza Navona, hangulatos éttermekkel, kávézókkal, gyönyörű kutakkal, palotákkal körülvéve. Egy kávézó teraszán ülve bámészkodva merülhetünk el az olasz stílusban.

Mandarinfákat is találunk a városban
Fotó: Korosa Titanilla / Zalai Hírlap

Negatívum Rómában a zsúfoltság, de az „örök város” nyomot hagy a látogatókban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!