Utazó

2011.01.08. 15:12

Pravoszláv karácsonyi ünnepség Keszthelyen (képgalériával)

Több éves hagyomány szerint, a hét végén a keszthelyi Helikon Kastélymúzeumban tartanak pravoszláv szokások szerinti karácsonyi ünnepséget az üdülőrégió orosz vendégei körében.

Horányi Árpád

A rendezvényhez idén közreműködőként kapcsolódott Hévíz városa. A szállodákba szilveszterre érkező orosz vendégek rendszerint hosszabb ideig maradnak, tekintve, hogy náluk vízkereszt után ünneplik a karácsonyt. A programok szervezésénél gondolt erre a fürdőváros: a Hévízi Tél című eseménysorozatba bekerült a pravoszláv karácsony, így vízkereszt éjszakáján a helyi Szentlélek katolikus templomban vendég pópával ortodox liturgia szerinti szertartáson vehettek részt a vendégek. 


Mindezzel a ráhangolódással érkezett meg pénteken este a mintegy 130 fős orosz csoport a Helikon Kastélymúzeumba. Karácsonyi műsorral várta őket a parkban a tapolcai Batsányi Táncegyüttes, nagy meglepetésként hatott az élő betlehem, benne a bábuk mellett a salföldi Természetvédelmi Major akolba illő állataival.
    
Gyertyák és mécsesek fényével megvilágított út vezette a vendégeket az ugyancsak korabeli módra elevenedett kastélyépületbe. Az érkezők előtt a kastély kapujával a régmúlt is megnyílt: I. Festetics György gróf és felesége Judit grófnő fogadta az érkezőket, Viktória gyermekük pedig zongorajátékkal köszöntötte őket a fenyőfa alatt. 
 


Az oroszul egyébként kitűnően beszélő házigazdák bemutatták a kastélyt, az ünneplést pedig a közös karácsonyi vacsora zárta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!