Utazó

2007.03.13. 16:30

Pomerániai fürdővárosok

A magyar világjáróknak viszonylagos távolsága miatt sokáig talán kevésbé kedvelt célpontja volt Lengyelország északnyugati partvidéke. A Szczecintől, a legnagyobb lengyel tengeri kikötőtől északra fekvő terület azonban tartalmas és érdekességekben gazdag látnivalókat kínál a tengerpartok szerelmeseinek.

PLT

A Balti-tenger partját ma már Budapestről repülővel is elérhetjük, három-négy órás utazással a goleniowi reptérre érhetünk. Ha ódzkodunk a repüléstől, akkor akár németországi kitérővel, vagy Szlovákián és Csehországon keresztül személygépkocsival is elérhetjük a kirándulásunk kiindulópontját, az említett pomerániai várost, Goleniowot vagy a szintén sok látnivalót rejtő kikötővárost, Szczecint. Innen, ha kedvünk és időnk engedi, akár hajóval is élménydús utazás keretében juthatunk el a Wolin-sziget tengerparti kisvárosába, Swinoujscébe.

A nagyobb szabadságot biztosító autó miatt mi  inkább az országúti kalandozások mellett maradunk. Goleniowtól az út áthalad a goleniowi erdőrezervátumon, amely autónkat kellemes fenyőillattal tölti meg. A táj nagyon fontos hatása, hogy a korunkban egyre gyakoribb allergiás és asztmás megbetegedések gyógyvidéke is. E sorok írójának szénanáthája a legnagyobb szezon idején egyik pillanatról a másikra szűnt meg a kirándulás alatt. Goleniowból az út elsőként Wolinba vezet, amely a legrégebbi tengerparti szláv települések egyike, a 8. században a szláv wolinianok alapították, és a következő században már a Balti-tengerpart jelentős kikötővárosainak sorába tartozott. A várost I. Mieszko hajtotta a nagy  lengyelországi fejedelmek uralma alá, majd Ferdeszájú Boleszlaw a 12. században püspökséget alapított és városi jogokat is kapott a település. A dán támadások miatt később a püspökséget Kamienba telepítették.

Wolintól nyugatra autózva az út ismét fenyőillatúvá válik, és a közel ötezer hektár területű Wolini Nemzeti Parkon keresztül szeli át a szigetet, majd Miedzyzdroje fürdővároska mellett elhaladva a Swina torkolatához érünk. A part túloldalán Swinoujscie fürdővárost az ingyenesen és szinte folyamatosan közlekedő komppal érhetjük el. A város gyógyfürdővel rendelkező üdülőhely. A második világháború előtt Swinemünde néven a németek nagyvilági üdülőhelye volt. Az elmúlt években a gyógyturizmus erőteljes fejlődésnek indult a harmincezres lakosú városkában. A tengerparti sétány jó néhány kilométeren párhuzamosan halad a homokos tengerparttal, és szállodák, nyaralók sora biztosítja a pihenést. Akinek kedve és ideje engedi, az akár kerékpárral, akár gyalog is elsétálhat Németországig, hiszen a kisváros sétánya a nyugati szomszéd határáig tart. 

A szállodák nagy részében a reumatikus és  mozgásszervi betegségek kezelésére szakosodott terápiás részlegek várják a pihenni és gyógyulni vágyókat. A lengyel betegeken kívül a beutaló nélkül érkező vendégek is orvosi felügyelet mellett, kedvező árakon vehetik igénybe a különböző szolgáltatásokat. A gyógyászati beavatkozások mellett a kölönböző kozmetikai és szépészeti  kezelések közül is lehet válogatni, amelyek után a puha, homokos tengerparton kellemes sétákat tehetünk. A víz hőmérséklete a nyári hónapokban 18-21 fokos is lehet, ebben a harcedzett német vendégeken kívül még mi is megmártózhatunk. A parton rendezett büfék, halsütödék, éttermek kínálják a tengeri halakból készült ételeket elfogadható árakon. Ha a kezelőorvos nem tiltja, akkor a halból készült  ételeket különböző erjesztett és főzött italokkal kísérhetik le a vendégek.

Amennyiben a szállodák pompája ütközik elveinkkel, akkor a tengerpart közelében fekvő kempingben is kereshetünk szállást. A nyugodt pihenésre vágyók végső úti célnak is szánhatják e csöndes kisvárost. Ha azonban még szeretnénk tovább utazni, bátran keletnek fordulhatunk és haladhatunk vissza Miedzyzdrojén át keleti irányba. A homokos tengerpart egész utunk folyamán garantált, bárhol is állunk meg pihenni. 

Dziwnówba  érkezve egy halászkikötőt láthatunk, a tengerparti nyaralóhely itt is szép parkjáról, valamint a sólepárlójáról  nevezetes. Délre kanyarodva Kamien Pomorskiba érünk. A főútvonalak viszonylagos távolsága miatt a tízezer lakosú kisvárosnak sok régi műemléke épen maradt. Érdemes néhény órás sétát rászánni és körbejárni ezeket . A kora középkorból megmaradt városfallal körülvett kis Főtér, a Halász-sikátor,  a tizenkettedik században épített Mária-templom, a Székesegyház-kapu és a gótikus stílusban átépített székesegyház mind az elmúlt századok hangulatát idézi.
Érdemes egy nagyobb kirándulással felkeresnünk a következő tengerparti várost, Kolobrzeget is. A város kikötőjének világítótornyába néhány tucat lépcsőt magunk mögött hagyva, fáradtan juthatunk fel, ám innen letekintve kárpótol bennünket a látvány.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!