Frissen Zalából

2021.07.04. 12:00

Platamon, egy igazi hellén halászfalu

Az Olümposz hegy lábánál elterülő kedélyes halászfalu vendégszeretete, középkori vára, kavicsos és homokos strandjai a görögök körében is rendkívül népszerűek.

Laskovics Márió

Platamonban egyaránt van homokos és kavicsos tengerparti strand

Fotó: Laskovics Márió

Platamon (más néven Platamonasz vagy Pandeleimon, de írják Panteleimonnak is) város Görögországban, Piería prefektúra déli részén. Területe 84 négyzetkilométer, közigazgatásilag Anatolikosz Olümposz községhez tartozik. Az Olümposz hegy keleti lábánál fekszik, az Égei-tenger partján, Katerinitől 38, Láriszától 54 kilométerre, ezen városokkal vasúti és közúti (E75-ös autópálya) összeköttetése is van. Elsősorban idegenforgalmi központ.

A Szent Konstantinos- és Szent Eleni-templomtól príma panoráma tárul elénk a tengerre, a középkori várra és az Olümposz hegységre Fotó: Laskovics Márió

Az állandó lakosság száma kétezer körüli, de a nyaralószezonban ez a sokszorosára növekszik, és a helység nyüzsgő mediterrán hangulatot nyer, ahol a helyiek hamisítatlan vendégszeretettel viseltetnek az ott üdülő turisták iránt. A város tengerparti strandjai évente mintegy 120 ezer nyaralót vonzanak, egyaránt találunk sekélyebb homokos és jobban mélyülő kavicsos szakaszokat. Utóbbiak általában szállodákhoz tartoznak, de bátran elfoglalhatjuk a kitett napernyős nyugágyakat, némi fogyasztás ellenében a felszolgáló még szemmel is tartja a holminkat, amíg csobbanunk a sós hullámokban.

A középkori vár kihagyhatatlan látnivaló, ahonnan szintén kiváló panoráma nyílik
Fotó: Laskovics Márió

A kavicsos szakaszokon, mivel azok a turisták többsége által kevésbé kedveltek, sokkal nyugalmasabb, pihentetőbb lehet a kikapcsolódás, valamint a búvárkodásra, kagylók gyűjtésére is kedvezőbb terepet biztosít. A sós tengervíz miatt nemcsak az élet, de a helyi konyha is túl édes lehet a mi szájunk ízének. Az úszással elvesztett kalóriákat többféle édességgel pótolhatjuk, akár már rögtön a parton. A körbejáró árusoktól érdemes megkóstolni a tradicionális fánkgolyót, a loukoumadest. Az éttermek, tavernák gazdag ételválasztékából válogathatunk.

Platamonban egyaránt van homokos és kavicsos tengerparti strand
Fotó: Laskovics Márió

A tengerparton – mint halászfalu – kialakult új Platamon látnivalói közül nem hiányozhat a középkori vár, amelyet a bizánci időkben, 1204 és 1222 között építettek a Szaloniki–Athén útvonal szárazföldi és tengeri ellenőrzésére. Sokszög alakú védőfalaiból nyolc bástya emelkedik ki. Príma panoráma tárul elénk a Szent Konstantinos- és Szent Eleni-templomtól.

A kikötőből a part mentén haladva a régi tengerparti vasút egy részét is érintjük. A hegyek között fekvő régi Pandeleimon nevét a platánfáról kapta, a török hódoltság alatt teljesen elnéptelenedett. Manapság is csak pár család lakja a turistalátványosságnak számító hegyi falucskát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!