Dzsámi, Tettye és kerámia

2019.03.31. 11:00

Pécs nem adja meg magát egyetlen nap alatt, szánjunk rá több időt

Amennyiben azt gondoljuk, hogy egy nap alatt megismerhetjük a várost, nagyot tévedünk. Kétszer ennyi sem elég, legfeljebb arra, hogy megbizonyosodjunk afelől: vissza kell térnünk bepótolni a hiányosságokat.

Tóth B. Zsuzsa

A dzsámi és környéke ámulatba ejti az utazót

Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Pécs egyik arca modern várost mutat felénk, a másik pedig őrzi a 150 éves török hódoltság nyomát, a művészek városra gyakorolt hatását. Pécs mindig soknemzetiségű település volt, kulturális rétegek rakódtak egymásra, nemzetiségek hagyományai, értékei ötvöződtek két évezredes története során. A kulturális főváros címet 2010-ben érdemelte ki, a négy kulturális beruházásból ma is profitál a település.

A dzsámi és környéke ámulatba ejti az utazót
Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Ezek közül akár a Múzeumok utcája, akár a Zsolnay kulturális negyed is megérdemli, hogy jó néhány órát rászánjunk. A negyed látnivalói közül a Zsolnay család és a gyár történetét bemutató kiállítás áttekintést ad az elmúlt bő másfél évszázad eseményeiről. A Rózsaszín Zsolnay című kiállításon látható porcelántermékek az egyedi máz- és festéstechnológiának köszönhetően egyedülállóak a világon. A finom művű, kézzel készített tárgyak elefántcsontszíne, a számtalan dekoráció gazdag színárnyalata teszi különlegessé a termékeket, immár több mint 160 éve. Winkler Barnabás építész, akadémikus, a művészetek doktora több mint ezerdarabos magángyűjteménye a Zsolnay-gyár mindennapos használatra szánt, rendkívül változatos rózsaszínű termékeiből ad ízelítőt.

A Látványmanufaktúrában a gyártási folyamatba nyerhetünk bepillantást, a Zsolnay aranykorát bemutató Gyugyi-gyűjtemény az Amerikai Egyesült Államokban élő Gyugyi László közel 700 egyedi darabot tartalmazó magángyűjteménye, amely visszakerült szülőhelyére, Pécsre. A negyedben kortárs tárlatok is helyet kapnak, és továbbsétálva a gyárkomplexumot kettészelő 6-os út fölött impozáns, acélból készített gyalogoshidat találunk. Ha kigyönyörködtük magunkat, nézzük meg a negyed közelében álló Zsolnay-mauzóleumot, a Zsolnay család nyughelyét a gyár melletti dombon. A város számos pontján találunk még köztéri szobrokon, épületeken Zsolnay kerámiát, járjunk nyitott szemmel.

Páratlan értéket képviselő múzeumi darabok
Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Pécs emellett annyi gazdag építészeti emléket őriz, hogy csak kapkodjuk a fejünket. Gázi Kászim pasa dzsámija rögtön a város főterét uralja, a közelben a székesegyház, a város világöröksége, a Cella Septichora vagy a különleges alkotásairól híres Victor Vasarely múzeuma kínál gazdag programot. Rövid sétával találhatunk rá Fehrád pasa dzsámijára, de ne hagyjuk ki a Csontváry Múzeumot és a hegyoldalban a megújult állatkertet se. Még magasabbra kapaszkodva a tettyei romokat találjuk, a terület szabadtéri előadások színtere is. A szomszédjában van a tízezer éves mésztufabarlang és az arborétum, amelynek különlegessége a domboldali elhelyezkedés, a páratlan panoráma. Amennyiben pedig ennél is magasabbra vágyunk, látogassuk meg a tv-tornyot vagy a közelében álló kilátók egyikét. Garantáltan emlékezetes élményekkel gazdagodunk Pécsett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!