Hirdetés

2018.08.23. 15:21

Országos Vadpörkölt és Borfesztivál – Zalai Teríték Zalaegerszegen

Tízéves múltra tekint vissza a vadpörkölt és borfesztivál, amely a zalai megyeszékhely gasztronómiai arculatát hivatott fémjelezni. Idén szeptember 7-8-9-én rendezik meg a nagyszabású szakmai és szórakoztató programokban gazdag eseménysort, amely a zalai erdő és a vadászat ünnepe is egyben.

Arany-Horváth Zsuzsa

Az idei zalaegerszegi programsorozatról Balaicz Zoltán polgármester és Tompa Gábor, a Kvártélyház Szabadtéri Színház Kft. ügyvezető igazgatója tájékoztatta a sajtót. A város vezetője elöljáróban elmondta, számos magyar város talált gasztronómiai specialitást, amely vonzza a máshol élőket, gondoljunk Békéscsabára, Miskolcra, Bajára, Szegedre. A zalaegerszegi őszi fesztivál a vadételekben találta meg a maga különlegességét. Természetesen nemcsak étekkínálatról van szó, hanem mindenről, ami erdő, elvégre Zala területének több mint egyharmadát erdő borítja. A fesztivál a következő években felkészül arra, hogy a 2021-ben Magyarországon rendezendő vadászati világkiállítás egyik fő attrakciója lehessen, a keszthelyi vadászati múzeummal és a sohollári vadászati évadnyitóval együtt képviselve Zalát. A program mindent igyekszik bemutatni, amit a zalai erdő adhat akár vadban, fában, növényben, élményben.

 

A gróf Széchenyi Zsigmondné Hertelendy Margit védnökségével, és dr. Kun Edit háziasszonyi részvételével megvalósuló fesztivál szeptember 7-én pénteken a Széchenyi térre állított nagyszínpadon 16.30-kor nyitja kapuit, belakva a zalaegerszegi belvárost. Előtte a városi díszterem ad otthont a vadászati szakmai konferenciának, melynek egyik előadója Lipp Adrienn lovas vadász, vadászati nagykövet. Pénteken délután négytől a Kossuth utca lesz a hagyományos felvonulás helyszíne, ekkor láthatjuk a bor- és mézlovagrendeket, a vadászkamara képviselőit, kürtegyütteseket, hagyományőrző honvédeket. A szombati vadpörköltfőző versenyre 100 csapat jelentkezett, köztük lesz Kusel, Marl, Barót, Beregszász is, hiszen a testvérvárosok is jelen lesznek a fesztiválon. A bevételt jótékony célja ajánlják fel (a játszóterekre és a kutyamenhelyre fordítják az összeget). Lendvával ez alkalommal írják alá az együttműködési szerződést, amely lehetővé teszi, hogy Zalaegerszeg partnere lehessen a szlovéniai városnak, amennyiben utóbbi elnyeri 2025-ben az Európa kulturális fővárosa címet. Itt lesznek a soproni egyetem képviselői is a szakmai programok résztvevőiként. A történelmi miliőről a honvéd hagyományőrzők gondoskodnak az 1848-as események felidézésével. A díszpolgárok idén is megválasztják a fesztivál borát, valamint trófeakiállítást is rendeznek.

 

A vadpörkölt fesztiválon a zalai megyeszékhely vendéglátó egységei is készülnek, a most létrejövő zalaegerszegi vadászegyesület kezdeményezésére pedig készül a speciális hamburger, amely vaddisznó és szarvashúst, dödölle alapanyagot tartalmaz. Ezt is pénteken mutatják majd be.

A fesztivál zenei kínálatában többek közt a Firkin, az Irie Maffia, a német The Watching, a KÁOSZ, a Junkies, a Back II Black szórakoztat esténként.

Tompa Gábor elmondta, a fesztivál jelszava a „Gyere zöldben!”, remélik, a résztvevők szívesen tesznek eleget a felhívásnak, egyedi hangulatot adva ezzel a három napnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!