Utazó

2016.12.27. 15:05

Ördögök lakhelye - az égben: Lélegzetelállító magasságok és szépségek a svájci Alpokban

Villars-sur-Ollon - A Vaudi Alpok Svájc francia ajkú területén húzódik, legmagasabb részein az év 365 napján jég- és hófödte csúcsok várják az ide érkezőket.

Lovász Lilla

Az Ördögök lakhelye, azaz a Diableret hegyvonulat fehérbe burkolózva magasodik a környék fölé: a Vaudi Alpok legmagasabb csúcsa 3210 méterrel a tengerszint fölött az egyik pillanatban zúgó hóviharok, a másikban szikrázó napsütés otthona. Nem csoda hogy az ördögök is kiszemelték maguknak... Ennek ellenére a hegymászás, a gleccsertúrák, a téli sportok kedvelői, sőt, a madarászok számára is remek úti cél a környék. Az ember Vaud kantonban sokkal inkább érzi Franciaországban magát, mint Svájcban, a schwizerdütschöt itt aligha hallani, az útjelző tábláktól a kávézók kínálatán át a hegycsúcsokig minden franciául van. Ám - sok más mellett - éppen ezért egyedi ez az ország: sok náció egyetlen zászló alatt is jól megfér.

A Vaudi Alpokban káprázatos panoráma tárul a szemünk elé. Fotó: Lovász Lilla

A környék látnivalókban olyan gazdag, hogy egy teljes szünidőt vígan meg lehetne tölteni élményekkel anélkül, hogy nagyobb távolságokat kellene megtenni. Ráadásul ezek a távolságok is megtehetők vonattal, ami a svájci fenntartható életmód szemléletnek jó példája. Aigle és Les Diableret között festői kanyarokat ró egy százéves szerelvény, de egészen a síparadicsomig is el lehet jutni síneken, mégpedig egy fogaskerekűn, Villars-sur-Ollonból. A Glacier 3000 modern komplexuma a magasság szerelmeseit várja: háromezer méteren két hegycsúcsot köt össze egy függőhíd, amelyről tiszta időben szinte kábítóan káprázatos panoráma tárul a szemünk elé.

A legkisebbek is örömmel veszik kézbe a törékeny madarakat Fotó: Lovász Lilla

Nemcsak síelőként érdemes azonban a környékre menni. A kutyaszántól a curlingen és a lélegzetelakasztó bobon, a snowshoeingon és éjszakai szánkózáson át a siklóernyőzésig bármit ki lehet próbálni - csupán a pénztárca vastagsága szab határt az élményeknek. A hagyományos túrázás azonban nem kerül semmibe, elég hozzá egy kényelmes és strapabíró bakancs, no meg meleg ruha, legalábbis ilyenkor télen. A hegyi ösvények fenyveseken és hegyi legelőkön át vezetnek a magasba, de érdemes a völgyekben megbúvó apró falvakat is útba ejteni.

Az apró gyűrűvel megjelölt madarak rengeteg információval szolgálnak a kutatóknak. Ritka szerencse, ha keresztcsőrűt tarthat kezében az ember: a Col de la Croix-n ez is előfordulhat Fotó: Lovász Lilla

Bexben például egy tizenötödik századi sóbánya múzeumának gigantikus föld alatti labirintusaiba kalauzolják a turistát. A hegy lábánál rejtőző, csupa cseppnyi rönkházacskából, chalet-ből álló Taveyanne lakói még a huszonegyedik században is áram nélkül élik mindennapjaikat. És ha már félig a múltba csöppent az ember, érdemes bekukkantani a Vers l Eglise-ben lévő Musée des Ormonts nevű helytörténeti múzeumba. Egy régi-régi postaépület ad helyet a vidéki tradíciók, az alpesi gazdálkodás és építészet titkait bemutató gyűjteménynek.

Ha már túrázni indultunk, érdemes a Diableret fenséges vonulatát a szemközti hegy, a Le Chamossaire lankáiról megcsodálni. A két hegység között húzódó Col de la Croix-ról, azaz a kereszt hágója felől számos bakancsos útvonal kínálkozik. Az efféle hágók egyébként az Alpokat ősszel és tavasszal átszelő madárvonulás fő útvonalai, így ornitológusok és hobbimadarászok kedvelt célpontjai. Col de la Croix-n minden ősszel gyűrűzési akciót is szerveznek. A madarászok szívesen látják az arra járó turistákat is, így egy kis szerencsével akár ritka fajokat, például keresztcsőrűt, fenyőszajkót is láthat az ember, mégpedig kézközelből .

Egyvalamit azonban biztosan nem lehet Vaud kanton ördögi csúcsain: unatkozni.

A madarak szerelmeseinek

A gyűrűzési akció során aprócska fémgyűrűvel megjelölik az itt áthaladó, függönyhálóval befogott madarakat. A jelölt madarak bárhol a világon visszafogva rengeteg információval szolgálnak az egyik legizgalmasabb ökológiai kér-dést, a vonulási stratégiákat tanulmányozó kutatóknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!