Utazó

2017.07.05. 10:13

Opatija döntős a CiB 2017 Golden Flowers Awards-on

Opatija: Nyári kirándulás előtt sok mindenre figyelünk szervezéskor.

Góth Imre

Ár-érték arányban egy távolabbi olcsó, vagy közeli drágább kirándulással járunk jobban? Milyen pihenési és szórakozási lehetőségeket találunk a közelben? A tudatos fesztiválturizmus és a véletlenül a kavalkádba csöppenés sokat jelent a következő tervezésnél.

Horvátországban, Opatijában/Abbáziában július első hétvégéjén a főutca parkoló helyit a múltszázad öreg autói uralták. Büszke gazdáik egy közeli kávézóból figyelték hány kép készül a megbecsült járművekről. Egészen különleges példányokkal is lehetett találkozni. Szelfizőből is bőven akadt a RetOpartija keretében. Nem elírás! Opatija nevét így használták fel a szervezők a retro parti meghirdetésekor. A 20. század '30-as éveinek zene és divat világától napjainkban trendi irányzatokig minden és mindenki felvonult. A hangsúly a nálunk is újabb virágkorát élő ötvenes évek rockabilly érzésének feleelevenítésére került. Pin up girl-ök és Elvis Presley hasonmás fiúk oldották a hangulatot a turisták között. Dolgukat könnyítette a szórakozóhelyekről és a száz méterenként felállított színpadokról áradó zene. Mindenki megtalálta a neki tetszőt és egy ital, vagy a környék felfedezésével átadhatta magát a pihenésnek.

Fotó: Góth Imre

A várost nagyon kellemes mediterrán klímával áldotta meg a természet. Szinte minden napszakban sétára csábít a tengerpart. Nem véletlenül több mint 170 éves turisztikai múlttal rendelkezik és már Ausztria-Magyarország közös uralkodója, Ferenc József mellett a társadalom elitje is ide járt pihenni. A császár/király tiszteletére a tengerparton végig húzódó sétányt is róla nevezték el.

Már a reformkorban felvetődött egy vasutvonal építése Budáról Károlyvároson/Karlovacon át Fiuméba/Rijeka. 1848-ban Széchényi István javaslatára az országgyűlés meg is szavazta a költségeket. Megvalósítására az ismert okok miatt várni kellett és csak a Déli Vasút több lépcsős kivitelezésében 1873-ban nyílt meg a Fiume vonal. Ekkor Opatija még kis halászfalúnak számított, ahol 1844-ben építették meg az első ma is elragadó szépségű Villa Angiolinát. Negyven évvel később az első szálloda Kvarner Hotel készült el és egymás után emelkedtek a többiek.

A sétányon haladva magyar nevekkel is találkozhatunk, Móra Ferenc itt írta a Jeannette Villában 1927-es gyógyulása közben az „Ének a búzamezőről" című regényét. Dr Markusovszky Lajosra Abbázi népszerűsítőjére is emléktábla hívja fel a figyelmet a „Baross" Magyar Kultúrkör jóvoltából a Bellevue Szállodánál. Horvátország nagyjainak méltó sétányt hoztak létre a parton, Nikola Tesla fizikus mellett napjaink hősének Blanka Vlašić olimpiai ezüst- és bronzérmes magasugrónőnek a csillaga is ragyog már. A szép épületek, a sétány, a tengerpart az emberközeli város mind – mind a szépen kialakított és gondozott parkokkal közterekkel válik teljessé.

Opatija egy éve nevezett a világ 3500 városával együtt a rangos elismerést jelentő nemzetközi díjra a Golden Flowers Awards-ra. A versenyre 76 települést választottak ki, közülük került a hét legjobba Abbázia. Mindent elkövettek a helyiek a sikerért, és még most is maximálisan dolgoznak, hogy Opatijában a „Virágok Városában" otthon érezze magát mindenki. Magyar vendégekben nem is akadt hiány. Szurkoljunk együtt szomszédaink sikeréért, hogy megnyerjék a fő díjat! Közös történelmünk távoli és közeli múltunkban úgy is erre ösztönöz minket.

A későn fekvő fesztiválózók, vagy a korán ébredő úszók páratlan szépségű napfelkeltében is gyönyörködhettek. A hegyek mögűl felkelő Nap a Fiume feletti reggeli felhők között először tüzes, vörös fényével árasztotta el az öblöt, majd amint elkezdett emelkedni kékes-fehéres sávokat varázsolt a reggeli párába és így futottak sugarai a hajnali tengerbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!