Fjordok és lenyűgöző tájak

2020.06.14. 07:00

Norvégia a világ egyik legdrágább országa, rengeteg látnivalóval

A Norvégiáról szóló útleírásokból a bámulatos táj és a fjordok bemutatása mellett nem hagyják ki azt sem, hogy az ország a világ egyik legdrágább és legbiztonságosabb helye.

Korosa Titanilla

A színes, fából készült, dülöngélő Hanza-házakat 1971-ben nyilvánították a világörökség részévé

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Korosa Titanilla

Az ország túlnyomó részét a Skandináv-hegység borítja. Fjordokkal és szigetek ezreivel erősen tagolt partvonala több mint 25 ezer kilométer hosszú. A mai Norvégia területén elhelyezkedő kis királyságok a 9. század végén alkottak egységes államot. A mai Norvégia pedig alkotmányos monarchia, alapító tagja a NATO-nak, viszont nem tagja az Európai Uniónak.

A színes, fából készült, dülöngélő Hanza-házakat 1971-ben nyilvánították a világörökség részévé
Fotó: Korosa Titanilla / Zalai Hírlap

Az odalátogatás tervezésekor érdemes figyelembe venni, hogy a májustól augusztusig tartó időszak a legalkalmasabb az ország megismerésére. A táj lenyűgöző, ha a zsúfolt városok helyett a természetben, a zöld környezetben és a fjordok társaságában is feltaláljuk magunkat. A távolságok jelentősek, ha hosszabb útra indulunk, több települést és vidéket szeretnénk bejárni, érdemes autót bérelni, illetve a hajózás lehetőségét se vessük el. A fővárostól, Oslótól Bergen és Trondheim távolsága mintegy hatszáz kilométer.

Fontos csomópontja volt a Hanza-kereskedelemnek, ma pedig itt található Európa egyik legnagyobb személyhajó-kikötője Fotó: Korosa Titanilla / Zalai Hírlap

Norvégia számos tekintetben kiemelkedő földrajzi adottságokkal, érdekességekkel bír: Magerøya szigetén találjuk a kontinens legészakibb pontját, ez a Nordkapp. A Jostedalsbreen Európa egyik legnagyobb gleccsere. Az ország középső részén pedig az öreg kontinens legmélyebb tava: a Hornindalsvatnet, melynek legalacsonyabb pontja 514 méteres mélységbe nyúlik. Itt találjuk a legmagasabb vízesést, a Vinufossent 860 méteres magasságával a világranglistán a hatodik. A partot fjordok szakítják meg, a leghosszabb a Sogne, míg az ország nyugati felén a Geiranger- és Nærøy-fjord a természeti világörökség része. Érdekesség, hogy egyes látványosságok helyszíneire kilátókat építettek, ilyen a Stegastein-kilátó, mely 650 méterrel magasodik a Sognefjord fölé.

Utunk során ne lepődjünk meg, ha egy troll szobrába is belefutunk
Fotó: Korosa Titanilla / Zalai Hírlap

Az ország második legnagyobb városa Bergen, melyet hét hegy fog közre. A várost világhírű fjordok kapujaként is említik. A rakpart, a középkori hangulatú Bryggen jellegzetes színes, fából készült, dülöngélő Hanza-házait 1971-ben nyilvánították a világörökség részévé. A 320 méter magasan fekvő Floyen-dombon lévő kilátóból pazar kilátás nyílik Bergenre, tanulmányozhatjuk a városképet és a környező fjordokat. Ne lepődjünk meg, ha útközben egy troll szobrá- ba is belefutunk. A mesebeli lények annyira Norvégia részei, mint a rénszarvas vagy a sarki fény.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!