Utazó

2017.08.18. 10:08

"Nincsenek nem hívő emberek..." (x)

Snétberger Ferenc visszatérő vendég Pannonhalmán. Tavaly augusztus 20-án hallhattuk ihletett játékát. Akkor a Bazilika ezeréves falai és Szent István király Intelmeinek szavai szolgáltattak helyszínt és szellemi közeget. Idén az Arcus Temporum fesztivál keretében a Főapátság legújabb, ultramodern (és máris díjazott) koncertterme nyújt teret Snétberger improvizációinak augusztus 25-én, péntek este.

Az Arcus Temporum-fesztiválok hagyománya, hogy kapukat nyit, párbeszédet indít a művészek, a szerzetesek és a hallgatóság között, és ezekhez a találkozásokhoz a Főapátság, mint helyszín nem csak kulisszaként szolgál, hanem meghatározza magát az együttlétet.

Fotó: Mátyás Attila, Robert Gutowski Architects

2017-ben, a Közös ház kulturális évadban kiemelt hangsúlyt kapnak az épített falak: „Nagyon tetszik, ahogy a historikus és a modern elemek együtt vannak jelen az építészetben, a szerzetesek nyitott gondolkodásában és a fesztivál programjában" – mondja Snétberger Ferenc. 2017-ben azzal, hogy a zene, képzőművészet, spiritualitás mellé újdonságként felvettük az irodalmat, reményeink szerint véglegesen kialakult az a négy pillér, amelyekre a fesztivált építhetjük.

 

Fotó: Mátyás Attila, Robert Gutowski Architects

A fesztivál programjában idén is megjelennek a spirituális alkalmak: látogatóink előtt nyitva állnak a szerzetesi liturgia eseményei, ezek során találkozik egymással a zene és az imádság, vasárnap pedig két koncert között csendülnek fel a napközi imaóra zsoltárai.

Fotó: Mátyás Attila, Robert Gutowski Architects

Ismét több programot kínálnak a szerzetesek, a személyes találkozásra a Főapátság különleges tereiben kerül sor: közös zsoltáréneklés a diákkápolna bensőséges hangulatú terében, labirintusjárás az arborétumban, különleges freskók megtekintése a barokk ebédlőben, és a Bazilika szimbólumrendszerének megismerése is szerepel a programok között.

Fotó: Mátyás Attila, Robert Gutowski Architects

A hagyományos időíveken túl így rajzol ívet a fesztivál a zene, a spiritualitás és a befogadó épületek között. Snétberger Ferenc szavaival: „Úgy vélem, nincsenek nem hívő emberek – legfeljebb emberek, akik más istenekben vagy dolgokban hisznek... Tavaly lehetőségem volt részt venni egy vesperáson a Bazilikában. A hangulat, a szerzetesek éneke, a csend... mindennek együtt óriási spirituális ereje van."

Az évről évre nyár végén megrendezett Arcus Temporum fesztivál egyik célja éppen az, hogy a vendégek a programok segítségével betekintést nyerjenek az ezeréves hagyományokba is, és a kultúra eszközeit segítségül hívva meginduljon a párbeszéd, a tapasztalatcsere szerzetesek és világiak között.

Fotó: Mátyás Attila, Robert Gutowski Architects

A résztvevők együtt, egyetlen tető alatt a monostor nagy labirintusában három napon át ízlelhetik és olvashatják újra a kortárs kultúra különböző megjelenési formáit, amelynek egyik kiemelt eseménye Snétberger Ferenc augusztus 25-i péntek esti koncertje lesz a multifunkciós koncertteremben, ahol a művész In concert című, utolsó megjelent szólóalbumából hallhatunk ízelítőt.

Fotó: Mátyás Attila, Robert Gutowski Architects

Az album felvételére 2016-ban, a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen került sor, amely az előadóművész számara éppúgy fontos és meghatározó atmoszférájú helyszín, mint a Főapátság koncerttermének letisztult, kortárs építészeti világa.

Transzcendens, gazdag és lírai – talán ezek a jelzők jellemzik leginkább a koncerten elhangzó zenei anyagot, amely a hely szellemének hatására is formálódik: „Nem pontosan ugyanazt hallja majd a közönség, mint a felvételen. Improvizálni fogok, a koncerten a helyszín, a közönség és – természetesen – a Főapátság hangulata, atmoszférája inspirálja a zenét."

Forrás: Pannonhalmi Főapátság

LINK: https://www.jegy.hu/program/arcus-temporum-xiii-snetberger-ferenc-koncertje-82096" target="_blank"" target="_blank"" target="_blank"" target="_blank"" target="_blank"" target="_blank"" target="_blank"" target="_blank"

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!