Igazi multikulturális főváros

2020.12.20. 07:00

Napjainkban legalább háromszáz nyelvet beszélnek Londonban

A nevezetességeknél sorban kell állni, nagy a forgalom és a tömeg, drága, és az időjárás sem mediterrán, de még ha a bőség zavara is áll fenn, a multikulturális London tartogat annyi élményt és látnivalót, hogy aki teheti, lepje meg magát egy városlátogatással – természetesen akkor, ha már biztonsággal lehet utazni.

Korosa Titanilla

Népszerű úti cél a London Eye óriáskerék

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Korosa Titanilla

A Temze folyó két partján elterülő London 9 millió körüli lakójával Európa egyik legnépesebb, a világ befolyásos, globális városa, irodalmi művek színhelye, és számos híres film is játszódik itt. A római korban alapították Londinium néven és Britannia provincia központja lett, majd a Brit Birodalom fővárosa.

Népszerű úti cél a London Eye óriáskerék
Fotó: Korosa Titanilla / Zalai Hírlap

A London-Heathrow reptér a világon a legforgalmasabb, közel 27 millió turista érkezik békeidőben, idén nyilván a járvány ezt felülírta. A városban sokféle népcsoport, kultúra és vallás találkozik, területén legalább 300 nyelvet beszélnek napjainkban. Indulás előtt a Londonról szóló útikritikákat böngészve pró és kontra véleményeket találhatunk: zsúfolt, drága, gyakori a szmog, állandó a terrorfenyegetettség, gyakran esik, de rengeteg a látnivaló, izgalmas a város, magas színvonalú a turisztikai kínálat, kedvesek az emberek, a nagyobb múzeumok ingyenesek. Érdemes felkészülten, tervvel érkezni, hogy ne veszszünk el a rengetegben.

Londonban több világörökségi helyszín található, ezeket nem szabad kihagyni, hiszen ezek maguk a történelem. Ilyen például a Westminster- palota, tornyán a Big Ben órával, illetve a westminsteri apátság, mely koronázások, királyi esküvők, temetések helyszíne. Greenwich nevezetességét a csillagvizsgálójának köszönheti, és annak, hogy itt halad át a greenwichi délkör, ami a zónaidő és a földrajzi hosszúsági körök számításának alapja.

A Buckingham-palota
Fotó: Korosa Titanilla / Zalai Hírlap

A Királyi Botanikus Kertekben növények hatalmas gyűjteménye található. A Temze partján álló Towert pedig 1078-ban még királyi székhelyként alapították. Népszerű célpont a Királyi Obszervatórium és a Tengerészeti Múzeum is, és ne feledkezzünk meg Nagy-Britannia legnagyobb katedrálisáról, a Szent Pál-székesegyházról, valamint az uralkodó lakhelyéről, a Buckingham- palotáról sem. Utóbbi épület abban az esetben látogatható, ha az uralkodó nem tartózkodik benne.

Nehéz lenne felsorolni, hogy London hány nevezetes múzeumnak, galériának, könyvtárnak ad otthont, a British Múzeumban vagy a National Galleryben akár napokat is el lehet tölteni. Emellett több mint 40 színháza van a városnak, ahol egykor William Shakespeare is tollat ragadott.

A legtöbb látogatót vonzó helyek között szerepel a Hyde Park, de máshol is találhatunk zöld felületet egy piknikhez, illetve a London Eye óriáskerék, a Trafalgar tér Nelson admirális 52 méteres emlékoszlopával, a Picadilly Circus, vagy a Wembley stadion mind-mind kultikus pontok.

Ejtsünk szót Madame Tussaud panoptikumáról is: a viaszmúzeumban történelmi és királyi személyek, filmszereplők, valamint sportcsillagok, sőt híres gyilkosok figurái is láthatók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!