Lednicei kastély

2017.12.01. 11:30

Mesekastély Morvaországban

Már Csehországban, ám a szlovák határhoz nagyon közel található Közép-Európa egyik legszebb kastélya, a gyönyörű park közepén fekvő, Lichtenstein családi rezidencia.

Horog László

A kastély jelenlegi formáját (fent) II. Alois von Lichtensteinnek köszönhetően 1846 után kapta, tizenkét éven át dolgoztak rajta felkészült iparosok. A nyugati szárny mellett található az egzotikus növények sokaságát őrző, 1843-től két éven át épített, üvegpalotának tűnő pálmaház (jobbra) Fotó: Horog László

A cseh és szlovák közös határt elhagyva, rövid autóút után érkezünk a 300 négyzetkilométeren elhelyezkedő Valtice-Lednice kultúrtájra, amelynek egyik legszebb eleme a Lednicében található, neogót palota. Öt éve már tettem kísérletet a megtekintésére, azonban az épületegyüttest renoválták, maradt a barangolás az angolparkban és a francia rózsakertben. A közelmúltban szerencsém volt, végre a kastélyt is megnézhettem. Az élmény rendkívüli.

A faluban jelentős az idegenforgalom, köszönhetően a település főutcáján található, ódon épületnek. Az út túloldalán, egy kis völgyben található nagy parkoló mentén árusok hada kínálja portékáját, nem csak a palotához kapcsolódva: subák, állati bőrök is találhatók nagy mennyiségben. De az érkező nem a kirakodóvásárra kíváncsi, hanem a település ékkövére.

A kastély jelenlegi formáját II. Alois von Lichtensteinnek köszönhetően 1846 után kapta, tizenkét éven át dolgoztak rajta felkészült iparosok

 

A nyugati szárny mellett található az egzotikus növények sokaságát őrző, 1843-től két éven át épített, üvegpalotának tűnő pálmaház Fotó: Horog László

A kastély nem véletlenül a Cseh Köztársaság egyik legnépszerűbb műemléke, amelyet a Brnóban található Nemzeti Műemlékvédelmi Hivatal felügyel. A Lichtenstein család által emelt neogótikus épületrendszer az UNESCO világörökségi listáján szerepel, a régió vezető turisztikai célpontja.

Bóklászni egyénileg nem lehet az épületben, a csoportok félóránként indulnak, angol és cseh nyelven zajlik az idegenvezetés, aki egyiket sem beszéli, annak a kezébe saját anyanyelvén készült, ötoldalas papírt nyomnak, amiből minden kiderül, amit a helyről tudni érdemes. A térség első, írásos emlékei 1222-ből származnak, ezen időszakban vizesárokkal körülvett, gótikus stílusban épült vár magasodott itt. A Lichtenstein család 1249-ben szerezte meg a birtokot, a nagy kiterjedésű, Alsó-Ausztriában és Morvaországban található lednicei vidékkel együtt. Az eredeti, erősségnek szánt várat – ami a família nyári rezidenciájaként szolgált – többször felújították, átépítették reneszánsz stílusban.

A kastély jelenlegi formáját II. Alois von Lichtensteinnek köszönhetően 1846 után kapta, tizenkét éven át dolgoztak rajta felkészült iparosok. A terveket Georg Wingermüller és Jan Heidrich, a kor neves, bécsi építészei készítették. Végérvényesen ez lett a família nyári rezidenciája, a téli pedig a hét kilométerre található valticei kastély, ami szintén nagyon szép, de kevésbé látványos.

A lednicei kastély egy gondosan rendben tartott angolpark közepén helyezkedik el, a nyugati szárny mellett található az egzotikus növények sokaságát őrző, 1843-től két éven át épített, hatalmas üvegpalotának tűnő pálmaház. A 92 méter hosszú, 10 méter magas építmény technikailag is lenyűgöző alkotás, érdekessége, hogy szinte mindennap virágzik itt valamilyen egzotikus virág vagy növény. Az arborétum jellegű angolpark több száz fajta fát őriz, valamint számos különleges épületet. 1798-ban épült a Januv hrad, azaz János-vár, amely egy várromutánzat, halászati és madártani kiállítással. Ugyancsak Joseph Hardtmuth építész álmodta meg ugyanebben az esztendőben a 60 méter magas minaretet a benne található keleti gyűjteménnyel. Amikor elkészült, a legmagasabb ilyen jellegű épületnek számított a kontinensen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!