Utazó

2017.07.11. 12:40

Különleges spanyol úti cél - A három város megismerésére érdemes minél több időt szánni

ALICANTE Ha időben kezdünk keresgélni a repülőtársaságok ajánlatai között, a nyüzsgő, élettel teli Alicante városába akár 10 000 forint alatti jegyeket is találhatunk. Érdemes elutazni ide egy hosszú hétvégére, de ha több időnk van, akkor sem fogunk unatkozni.

Molnár Sándor

Alicante a 334 ezres spanyol kikötőváros a Costa Blanca (fehér part) központja. Budapestről közvetlen repülőjárattal, mintegy három órás repülőúttal elérhető.

A város központjának a kikötő és környéke számít a ringatózó jachtokkal, melyek szomszédságában már kezdődik is a homokos strand. A két partszakasz közötti sétányról megnézhetjük a kikötőben pihenő ódon kalózhajót, és már messziről látszik a híres Volvo Ocean Race egyik hajójának árbóca, amely a versenyt bemutató múzeum előtt van kiállítva.

A központban található az Explanada de Espana. A 400 pálmafával szegélyezett sétány kövezetét 6,6 millió piros, fekete és krémszínű márványcsempéből rakták össze.

A Szent Borbála-várból csodálatos kilátás nyílik minden irányba: Alicante tengerpartjára, a kikötőre és az egész környékre.

Alicante egyik fő látványossága a Benacantil-hegy tetején fekvő Castillo de Santa Bárbara, amely Európa egyik legnagyobb középkori erődítménye. A vár, amelyet a mórok építettek a 10. században, a kikötőből vagy az óvárosból is jól megközelíthető. A kényelmesebbek feljuthatnak turistabusszal vagy akár lifttel is.

A várból csodálatos kilátás nyílik minden irányba: a tengerpartra, a kikötőre és az egész környékre. A panorámán kívül érdekesek még fent, a fémből készült katonák és az erőd egy részét belakó sirályok, amelyek már megszokták a turisták közelségét. Alicanteből könnyen és gyorsan eljuthatunk a Trammel (elővárosi vonat/villamos kombinációja) a közeli Benidormba. Ez a város egyedülálló, hiszen a tengerpart közelében felhőkarcolók tömege áll, ezért is nevezik Európa Dubajának.

A település klímája kiváló, hiszen télen is tavasziasnak mondható a hőmérséklet, így rengeteg nyugdíjas települ ide európai országokból. A parton igazi partihangulat uralkodik. Vidám emberek alkotnak egyik helyen alkalmi kórust, másutt éppen táncolnak, tornásznak vagy jókedvűen beszélgetnek.

Valenciában a Művészetek és Tudományok városa kulturális és tudományos központ lenyűgöző példája a modern építészetnek Fotó: Molnár Sándor

Benidormba rengeteg turista érkezik, mert nagy a vonzereje a hatalmas vidámparknak, az aquaparknak, a vadasparknak és a delfináriumnak is. Ha csak egy napra is, de érdemes vonattal elutazni Valenciába. A számunkra szupergyorsnak számító Renfefel másfél óra alatt eljuthatunk akár 199 kilométer/órás sebességgel is száguldva a városba.

A Művészetek és Tudományok városa kulturális és tudományos központot feltétlenül érdemes megnézni, mert lenyűgöző példája a modern építészetnek a csodás medencékkel és folyamokkal körülvett „város" és környezete. Szinte teljes egészében a valenciai születésű Santiago Calatrava tervezte. Van itt planetárium, amit 1998-ban nyitottak meg. A Fülöp herceg Tudományos Múzeum 2000 óta látogatható.

A L'Oceanografic nevezetű komplexumban található Európa legnagyobb akváriuma. Az Operaház és Előadóművészeti Központ is része a Művészetek és Tudományok városának, amely felejthetetlen vizuális élményt nyújt minden, a kultúra és a tudomány iránt a legkisebb érdeklődést is mutató, lézengő turistáknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!