Utazó

2017.11.17. 13:00

Kitörölhetetlen emlékek – Svájc atmoszférája elvarázsol

Svájc varázslatos báját gyakran a hófödte hegyeknek tulajdonítják, ám ódon hangulatot árasztó városai is magához láncolják a kirándulókat. Zürich, Luzern és az ország melletti Liechtenstein Hercegség az év minden szakában kiváló úti cél.

Benedek Bálint

A zürichi városkép meghatározó elemei a templomok. Az óváros legjelentősebbje a kéttornyú Grossmünster (balra). A híd közepén található Luzern egyik ismertetőjele, a nyolcszögletű alapra épült víztorony (fent) Fotó: Benedek Bálint

Persze, aki erre a vidékre utazik, érdemes számolnia azzal, hogy kevesebb a napos órák száma, mint Magyarországon, és bizony gyakran zuhogó esőben láthatja csak a nevezetességeket. Az időjárási fricskák ellenére Zürichbe érkezve rendezett, tiszta város fogadja a látogatót. A városról gyakran a bankok, a kifogástalan külsejű üzletemberek és a gazdagság jut először eszünkbe, azonban a valódi kép teljesen mást mutat. Zürichi sétánkat érdemes a főpályaudvaron kezdeni, amely a város egyik legforgalmasabb pontja, az állandóan pezsgő állomás rendezettsége, az óramű pontossággal induló szerelvények és a multikulturális jelenlét újabb lendületet adhat, hogy megközelítsük a tóparti várost.

A pályaudvarról kilépve Zürich leghíresebb utcájára, a Bahnhofstrasséra érkezünk. Európa egyik legdrágább bevásárlóutcája különféle világmárkákkal csábít, ám a kirakatban mutatott árak inkább további sétára biztatják az utazót. A parton apró utcák, parkok és hangulatos éttermek sorakoznak, s a tiszta levegőben többek közt megcsodálhatjuk a Glarusi-Alpok vonulatait. Zürich legősibb része a belváros közepén található Lindenhof, ahol a római korban Turicum néven a város ősét alapították. A városkép meghatározó elemei a templomok.

Az óváros legjelentősebbjei: a kéttornyú Grossmünster, a Fraumünster, amelynek meseszép festett üvegablakait például Marc Chagall készítette, illetve a Szent Péter-templom, mely Európa legnagyobb (8,7 méteres) órájával büszkélkedhet. Azonban a városnak nemcsak gyönyörű gleccsertava, rohanó folyói, de a belváros közelében saját hegye is van, az Uetliberg, amire érdemes felkapaszkodni. Ha nem vagyunk ennyire bevállalósak, akkor egy kerékpártúrára is érdemes elmenni, persze ha az időjárás megkegyelmezett. Ellenkező esetben a fent említett kéttornyú templom hangulatával, vagy egy finom kávé elkortyolgatása közben is feltöltődhetünk. Amikor a látogató úgy érzi, már magába szívta a svájci életérzést, s kissé talán lelassított, megpihent és feltöltődött, akkor érkezik az Alpok vonulatainak ölelésében fekvő Luzernbe. A város nemcsak gyönyörű fekvésével, de középkori óvárosával is méltán érdemelte ki az ország legszebb városa címet.

A zürichi városkép meghatározó elemei a templomok. Az óváros legjelentősebbje a kéttornyú Grossmünster
Fotó: Benedek Bálint

 

A híd közepén található Luzern egyik ismertetőjele, a nyolcszögletű alapra épült víztorony Fotó: Benedek Bálint

A Reuss folyó két oldalán elterülő település nem messze található a Pilátus-hegytől, amely kellemes kilátást, hátteret és túralehetőséget kínál. Festői épületeivel, élénk kulturális életével az ország egyik legnépszerűbb pontja. A város kétségtelenül leghíresebb látnivalója az 1332-ben épült fahíd, a Kappelbrücke, vagy más néven Kápolna-híd, amely ma az UNESCO világörökség része. Mivel a várost kettészeli a Reuss, több híd is épült. A leghíresebb 170 méter hosszú, s ez a világ legidősebb fedett fahídja. Sajnos a híd nagy része 1993-ban leégett, de mivel 1960-ban renoválták és minden elemét regisztrálták, ezért a tűzvész után rekonstruálni tudták.

Svájc a hegyvonulataival, a városaival és annak épületeivel, atmoszférájával örök emléket hagy az utazóban. Ám a kalandok sorából nem maradhat ki a Liechtenstein Hercegség Ausztria és Svájc között, a Rajna völgyében. Kis mérete ellenére nagy nemzetközi hírnévnek örvend, mivel az adóparadicsomok egyike. Uralkodója 1989 óta II. János Ádám herceg.

Az uralkodó székhelye a főváros, Vaduz, mely az ország második legnagyobb városa. Az itt tett séta közben a sétálóutcán karnyújtásnyira található a parlament apró épületegyüttese, de számos köztéri szobor, múzeum és kiállítótér kínál kikapcsolódást. A mostani, téli szezonban viszont a környező csodás hegyvonulatok miatt már síelők ezrei keresik fel a környéket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!