Akár egy ékszerdoboz

2019.07.06. 16:00

Karnyújtásnyira van tőled Szlovénia, ne hagyd ki nyáron sem

Megannyi természeti szépség, mesébe illő táj. Mindez Zala megye közvetlen szomszédságában. A mérete ellenére rengeteg csodát rejt. Aligha kell ennél több!

Ujvári Klaudia

A Bledi-tó kéksége

Forrás: zaol.hu

Fotó: Ujvári Klaudia

Szlovénia, Európa harmadik legnagyobb erdőterülettel rendelkező országa, közel 60%-át borítják erdők. Már a határt átlépve azonnal szembetűnő változást észlelhetünk.

A fánknagyhatalom: Trojane

Amikor átutazóban vagyunk, és éppenséggel az autópályán hasítunk végig, célszerű megállóhelyként Trojanét választani. Igazán nem nevezhető településnek sem, sokkal inkább a pihenőhely megnevezés a helytálló az esetében. A kirándulóbuszok közkedvelt célpontja. Étkezés, egy kis szuvenírvásárlás is természetesen beleférhet az időbe. Sőt, a fánk megkóstolása kötelező!

A hely különlegessége az eredeti trojanei fánk, melynek a szlovén neve krofi. Ha ott vagy, érdemes 6 db-ot vásárolni, mert a hetedik már grátisz. A mérete össze sem hasonlítható az itthonival, a puszta látványától is jóllaksz. Ráadásul többféle ízesítésben kapható.

A rajongás övezte Bled

A Triglav Nemzeti Park kincse a Bledi-tó. A sportolási lehetőségek mellett a kikapcsolódás és a romantikus pillanatok sem maradhatnak el ebben az idilli környezetben. Érdemes gondolával, azaz pletnával áthajózni a tó közepén lévő Templom-szigetre, amely feltételezhetően az első lakott hely volt a tó környékén. Magát a szigetet szinte teljes mértékben a Mária Mennybemenetele barokk templom uralja. A néphiedelem szerint, aki háromszor megszólaltatja a harangját, annak a kívánsága teljesülni fog. Kipróbáltuk…

A Bledi-tó kéksége
Fotó: Ujvári Klaudia / zaol.hu

Elég egy kép, és bele is szerettünk a helybe. A szlovén főváros közelsége csak még vonzóbbá teszi. Nem beszélve az ínycsiklandozó bledi krémesről. Ahhoz, hogy hihessünk a szóbeszédnek, a legjobb tesztelési lehetőséget a Hotel Park kávézója szolgáltatja.

A világhírű bledi krémes
Fotó: Ujvári Klaudia / zaol.hu

Itt készítette ugyanis 1953-ban a hotel akkori cukrásza, Ištvan Lukačevič az első bledi krémest vanília krémmel, tejszínhabbal és leveles tésztával. Azóta is őrzik a titkos receptet, és mintegy ötszázezer darabot adnak el belőle évente. Ha erre jársz, feltétlenül kóstold meg!

1530 méter magasban a Vogel-hegyen

Szlovénia egyik nagy sícentruma található a Vogel-hegyen, melyet nemcsak télen, de nyáron is ajánlott felkeresni! A felvonó kabinjába szállva 10 perc alatt juthatunk fel az 1 530 m platóra. Maga a lassú emelkedés a 30 személyes kabinban önmagában felejthetetlen élményt nyújt. Szinte, mint egy térkép tárul fel előttünk a tó és a környező havasok világa.

Pazar látvány tárulhat elénk
Fotó: Ujvári Klaudia / zaol.hu

A Száva eredete

A csodálatos hegyvonulatoktól nem kell elszakadni. A Száva vízesés ugyanis egy sziklafalból, a Bohinji-tó északnyugati sarkában lévő, csaknem függőleges, több száz méteres Komma-szikla oldalából tör elő. Tulajdonképpen ez a Száva egyik forrása. A bővizű forrás vize csaknem 70 métert zuhan. A kis folyócska ezt követően 1-2 km után belefolyik a Bohinji-tóba, ahonnét feldúsulva folytatja tovább útját Sava Bohinjka néven.

A Száva-vízesés
Fotó: Ujvári Klaudia / zaol.hu

A vízeséshez kiépített ösvényen lehet felsétálni, mely még az edzett érdeklődőket is próbára tudja tenni. Útközben több helyen rálátni az alattunk vadul vágtató Száva fehér örvényeire, s ha visszafordulunk, madártávlatból csodálhatjuk meg a Bohinj-i-tavat.

Az ország egyik legje: Bohinj

A Júliai-Alpok szívében, meredek sziklafalakkal határolva húzódik meg Bohinj idillikus völgye, Szlovénia legnagyobb tavával, a Bohinj-tóval. Bohinjban békére és nyugalomra találhatsz, de sok alkalom nyílik a szórakozásra és a kikapcsolódásra is.

A Bohinj-i tó
Fotó: Ujvári Klaudia / zaol.hu

Természeti és kulturális nevezetességekből szintén nincs hiány. Ottjártunkkor rengetegen használták ki a tó nyújtotta lehetőségeket. Fedezd fel te is!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!