Utazó

2015.08.29. 13:15

Ismerje meg Szováta páratlan kincseit!

SZOVÁTA - Fürdőzés, túrázás, gyógyulás és kikapcsolódás: ha ellátogat az erdélyi településre, felejthetetlen élményekben lehet része.

IRÁNY A TÓ A környék messze földön híres az öt sós tóból álló fürdőkomplexumáról, azon belül is a Medve-tóról, amely több egyszerű állóvíznél. Ez Románia, sőt a kontinensünk egyetlen heliotermikus, azaz olyan tava, amelynek vizét a nap ereje tartja melegen. A kiterített medvebőrre hasonlító formájú tavat, rendkívül magas sótartalma miatt, Erdély Holt-tengerének is szokták nevezni. A benne oldott sók nagymértékű koncentrációja révén komoly gyógyhatással bír, elsősorban mozgásszervi, bőr- és nőgyógyászati betegségekre je lenthet gyógyírt. A tó vizét és iszapját terápiás célokra használják. Itt megmártózni azonban nem csak emiatt ajánlatos: a vízből feltekinteni a körülöttünk magasodó, zöldellő hegyekre igazán romantikus élmény, és a látvány már önmagában is pihentetően hat!

A Medve-tó, amelyet a napfény tart melegen. Sós vize miatt Erdély Holt-tengerének is nevezik fotó: Kenéz Kinga

VÁROSI SÉTA Szováta takaros kis település, alig több mint nyolcezer lakossal. Ez a Székely-Sóvidék központja, népszerű üdülőváros, amely az utóbbi években látványos fejlődésnek indult, elsősorban a turizmus terén. Épületei és fürdővillái mesébe illően karakteresek, a legtöbb ház előtt nem lehet úgy elmenni, hogy ne örökítenénk meg fotón is... Ha itt jár, ne mulassza el megtekinteni az egykori királyi nyári palotát és a helyi templomokat sem (katolikus, református és ortodox templom és kisebb kápolnák is találhatók a városban), s ha séta közben megéhezik, térjen be egy vendéglőbe, és kóstolja meg a helyi finomságokat. Mennyei pecsenyék közt válogathat, de a csorbalevest vagy a halételeket is kár lenne elszalasztania .

Ha hosszabb kirándulásra vágyik, fedezze fel a közeli Korond, Marosvásárhely vagy Székelyudvarhely szépségeit, történelmi emlékhelyeit, népművészeti csodáit és hagyományait.

Az ortodox templom csak egy Szováta látnivalóiból

SÓBAN IS JÓK Szováta kincsével, a sóval, természetesen nem csak oldott formában, a környék vizeiben találkozhat. Ha szeretné a saját szemével látni a csillogó sósziklákat, akkor látogasson el például a közeli Parajdra, a sóbányászat központjába. A világszerte híres bánya mélyére félóránként induló buszokkal lehet lejutni, itt pe gyalogszerrel fedezhetjük fel a részleteket, és a legnagyobb hőségben is felfrissülhetünk a kellemes a klímának köszönhetően (az átlaghőmérséklet 16 fok). A mélyben egy várost találunk: kávézó, vendéglő, ökumenikus kápolna, játszóterek és egy 3D moziterem is várja a látogatókat a föld alatt. Ráadásképp a sócsarnokok klímája kiválóan gyógyít egyes légúti betegségeket, de a termeket természetesen az egészségeseknek is érdemes felkeresni, hiszen a sós klíma szépíti a bőrt, segíti relaxációt, és távozáskor mindenki úgy érezheti, felfrissült a kirándulás során.

A felfrissülést érdemes a Parajdi Sós Strandon folytatni, melynek vize jót tesz degeneratív ízületi megbetegedések, egyes reumatikus betegségek, keringési zavarok, baleset vagy műtét utáni maradványtünetek, kismedencei gyulladásos kórképek és még sok más egészségügyi probléma esetén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!