A népviselet része volt a kopogós sarkú papucs

2020.02.02. 12:00

Halászlé Rézi néni nyomán – Szeged városa

A napfény városa Szeged, az országban itt a legmagasabb a napsütéses órák száma. Élhető, éltető város. Hangulatos ligetek, építészeti csodák, gazdag szellemi örökség, sokszínű kulturális kínálat jellemzi.

Müller Anikó Hanga

A Reök-palota meghatározó motívuma a víz

Fotó: Müller Anikó Hanga

Először egy 1183-ban kelt oklevélben említik Ciggedin néven a só-hajózással kapcsolatban. A Tisza és a Maros folyók összefolyásánál, a tiszai ártérből kiemelkedő szigeteken létesült. Nevét a sziget szó ősi formájából nyerte.

A Reök-palota meghatározó motívuma a víz
Fotó: Müller Anikó Hanga
Szent-Györgyi Albert biokémikus emlékét az orvostudományi kar dékáni hivatalában berendezett emlékszoba őrzi

Már Szent István király felismerte a só-üzlet jelentőségét, a Maroson leúsztatott só elosztására legalkalmasabb hely Szeged volt. Az 1260-80 között épült királyi kővár is a sószállító utat védte. 1849- ben Szeged volt a forradalmi kormány utolsó székhelye, Kossuth itt mondta el utolsó nyilvános beszédét. A város a 19. század végén a semmiből épült újjá, mert 1879. március 12-re virradó éjszaka a Tisza elöntötte a várost, az 5723 házból 265 maradt épen, 165-en az életüket veszítették. Ferenc József március 17-i látogatásakor azt ígérte, Szeged szebb lesz, mint volt. Így lett.

A Dóm előtt áll a Dömötör- torony, alapfalai 11. századiak, az ajtó béllete feletti Kőbárány a legrégebbi szegedi szobrászati emlék.Az árvíz után a városlakók fogadalmat tettek egy nagyszabású templom megépítésére. Schulek Frigyes terveit Foerk Ernő módosította. A Dómot 1930. október 24-én szentelték fel, az ország negyedik legnagyobb temploma, benne alföldi szűrbe, szegedi papucsba öltöztetett Madonna és Fadrusz János Krisztus a keresztfán szobra, mely elnyerte a párizsi világkiállítás fődíját.

A Dóm előtt 1931-ben rendezték az első szabadtéri játékot. Az árkádok alatt a Nemzeti Emlékcsarnok több mint száz szobra emlékeztet a magyar történelem, a tudomány, a művészet kimagasló egyéniségeire. Az Új zsinagóga 1903- ban épült, üvegablakai Roth Manó műhelyében készültek. Szent-Györgyi Albert biokémikus emlékét az Orvostudományi Kar Dékáni Hivatalában berendezett emlékszoba őrzi. A magyaros szecessziós Reök-palota meghatározó motívuma a víz, vízililiomokkal, a vízinövények kavargását idéző erkélyrácsokkal.

A víztorony ipartörténeti különlegesség, az ország első vasbetonból készült víztornya. A füvészkerti séta felüdülést nyújt. Üvegházában megcsodálhatjuk a több mint hét méter magasra megnövő trópusi fákat, páfrányokat, a fákon élő színes orchideákat, broméliákat, a mintegy háromszázféle kaktuszt, a trópusi esőerdőt idéző lepkeházban a szabadon repkedő pillangókat, taván Közép-Európa legnagyobb, szabadtéri indiai lótuszállományát.

Szegedi különlegesség a kopogós sarkú „szögedi” papucs, mely évszázadokon át a népviselet része volt. A halbicska a Sziráky család nevéhez fűződik, a városra leginkább jellemző étel alakját idézi, melyet Mikszáth és Móricz is említ írásaiban. Bekerült a legnevezetesebb magyar kézműipari remekek közé, a párizsi és a brüsszeli világkiállításon különdíjat kapott. Szegeden meg kell kóstolni a halászlét, mely legalább négyféle folyami hal felhasználásával készül. Receptje 1876-ban jelent meg először nyomtatásban Szegeden Zsalasovitsné Dolecskó Terézia, Rézi néni szakácskönyvében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!