Utazó

2017.01.10. 15:20

Feltárulnak a keleti kultúra csodái

Angkor, az ősi khmer templomváros még akkor is óriási meglepetést okoz, ha úgy érezzük, az útikönyvek alapos tanulmányozása alapján nagyjából tudjuk, hova is érkezünk. Minden képzeletet felülmúló élmény a történelem mélységes kútjába pillantva felfedezni a keleti kultúra hamisítatlan csodáit.

Osváth Sarolta

A Kambodzsa északnyugati részén található, több mint kétszázezres lakosú Siem Reap nevű város a szegény országban kiemelkedően látványos és gyors fejlődést mondhat magáénak, mégpedig a turizmusnak köszönhetően. Közelében fekszik ugyanis az ősi templomváros, Angkor.

A hatalmas khmer birodalom egyébként a IX. században jött létre, Angkor a királyi (szent) főváros volt 802- 1432 között. Pontosabban az egymást követő uralkodók hol megerősítették, hol lerombolták, vagy a korábbiaktól elkülönülő, saját várost építettek hozzá. Ennek köszönhetően jött létre a világon egyedülálló, különleges épületkomplexum.

Angelina Jolie filmjének forgatási helyszíne Fotó: Osváth Sarolta

Angkor ma egy hatalmas templomvárosnak mutatja magát, pedig nem csak erre a célra épült. A Khmer Birodalomnak fénykorában a történészek becslései szerint hatszázezer-egymillió lakója lehetett, több, mint a világ bármely korabeli európai városának. A lakó- és egyéb épületeket - beleértve a királyi palotákat is - fából építették, csak a templomokat emelték kőből, így az évszázadok során ezek maradtak fenn. A 15. században a thai és a sziámi támadások miatt Angkor egy idő után elnéptelenedett, a khmerek a délebbre fekvő mai főváros, Phnompen közelébe vonultak vissza és építettek egy új fővárost. Az ősi templomváros hírét a későbbi évszázadokban csak a legendák őrizték. Felfedezésére a XIX. század közepéig kellett várni, de akkor a város szinte egy csapásra világhírűvé vált. Mára pedig Angkor Délkelet-Ázsia egyik leglátogatottabb helye, a világörökség része.

A khmer uralkodók istenkirálynak tartották magukat és fantasztikus templomokat építettek, hogy méltó emléket hagyjanak. Ázsia legnagyobb és legjelentősebb templomegyüttesét, Angkor Watot II. Szurjavarman uralkodó építtette 1113-1150 között. Feltehetően 50 ezer munkás, ötezer szobrász és kőfaragó harminc évig dolgozott a létrehozásán. Leírhatatlanok a khmer kultúra, a művészetek aranykorának kincsei, amelyekben Angkor Wat bővelkedik. A napjainkban is működő vallási központ a mai Kambodzsa jelképévé vált, felkerült a nemzeti zászlóra és az ország címerére is.

Angkor Wat épületegyüttese a távolból is lenyűgöző

Miután az első napi kirándulást és trópusi hőséget szállodánkban kipihentük, s még előtte vacsora gyanánt megkóstoltuk a könnyű, sok zöldségből álló, nagyszerű helyi ételeket, másnap a Khmer Birodalom utolsó fővárosának templomaihoz látogattunk, a kilenc négyzetkilométer alapterületű Angkor Thomba. Mint megtudtuk, a városba öt, elefántokkal és arcokkal díszített kapu vezet, a turisták ezek közül egy helyen, a teljesen helyreállított déli kapun léphetnek be. A város a 12. század végén épült, és a földi mennyország vízióját igyekezett kelteni. A falakat vizesárok vette körül, a víz fölött átívelő hidak utakban folytatódtak, amelyek a város középpontjában álló Bajon-főtemplomnál futottak össze. Az utak két oldalán ma is istenek és démonok szobrai sorakoznak, kezükben a Naga-kígyó, amelyet a khmerek ősükként tisztelnek. A templomot díszes, fedett folyosók zárják körbe, amelyek tetejéről 49 sejtelmes mosolyú arcos torony emelkedik a magasba.

Helyreállított dombormű

Végül nemcsak az emberi alkotóerőnek, ha nem a természet csodájának is áldozunk: Ta Prohm látványa alighanem mindent visz. Az őserdő fái elképesztő módon benőtték a romokat, félelmetes és lenyűgöző, hihetetlen és kegyetlen együttese a pusztulásnak és az elhatalmasodó életerőnek. Angelina Jolie itt forgatta egyik nagy sikerű filmjét, a Tomb Raidert.

Kambodzsában nemcsak a több mint ezeréves múlt, a jelen is tartogat élményeket:
Siem Reap nappal és éjszaka is kínál látnivalókat. A tuk-tukokkal és kerékpárokkal teli utcák forgataga, az üzletek színes kínálata, a piac, a helyiek kedvessége megannyi emlékkel ajándékoz meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!