Utazó

2014.11.24. 06:34

Ezer arcú Törökország – Edirne, az egykori Drinápoly (képekkel)

Canakkaléból, kompon átkelve a tengerszoroson, a Galipoli-félszigeten át érkeztünk meg Edirnébe. Törökország legnyugatibb részén, az egykori Trákia területén található a város, közel a görög és a bolgár határhoz.

Győrffy István

Az első világháborúig a várost Hadrianopoliszként, illetve Drinápolyként ismerték Nyugat-Európában. Edirne azonban volt török főváros is, ennek nyomait őrzik a dzsámik, a minaretek, a bazárok, ma több mint 150 ezer lakosú, nyüzsgő hangulatú a település.

A legendák szerint Hadrianus római császár alapította a várost egy ősi trák település helyén, s fontos fekvése miatt, a térség 15 nagy csata helyszíne volt a történelem során. A rómaiak például itt szenvedték el első vereségüket 378-ban a vizigótoktól, s a vesztes csatát követően kénytelenek voltak békét kötni velük, majd a város fontos erődítmény lett Konstantinápoly védelmében, mígnem 1362-ben az Oszmán Birodalom meghódította, s ezt követően, egészen 1453-ig a birodalom fővárosa volt. Itt öntötte 1453-ban Orbán magyar öntőmester a bazilika szuperágyút, amit Konstantinápoly ostrománál be is vetettek.

Már a huszadik század elején, az 1912-1913-as balkáni háborúk eredményeként Albánia, Makedónia, Rumélia és Trákia felszabadult a török elnyomás alól. Érdekes, hogy a várost 1829-ben és 1878-ban az oroszok, 1913-ban  pedig a bolgárok foglalták el ideiglenesen.

A város török neve tehát Edirne, s itt található a Törökország legmagasabb minaretjével (70,9 méter) rendelkező Szelim-mecset, melyet 1575-ben II. Szelim szultán építtetett. Szelim, aki I. Szulejmán szultán és kedvenc felesége, Hürrem harmadik fiaként született, 1566-ban lépett a trónra, miután édesapja Magyarországon, Szigetvár ostrománál elhunyt. Szelim Szigetvár és Gyula bevételével beérve, megszüntette az atyja által elkezdett nagy háborút Miksa magyar király (német-római császár) ellen, s a drinápolyi békekötéssel az osztrákok elismerték a korábbi évek török hódításait, emellett évi 30 000 arany fizetésére kötelezték magukat.

A mecsetet az oszmán építészet nagymestere, az akkor nyolcvan éves Mimar Koca Szinan tervezte. Amikor Szinan 1569-ben elkezdte Szelim dzsámit tervezni, illetve építeni, fő szempontnak az isztambuli Hagia Szophia túlszárnyalását tartotta. Amikor a mecset elkészült büszkén jelentette ki, hogy sikerült annak kupolaátmérőjét 4-, magasságát 6 rőffel a Hagia Szophiaiénál nagyobbá építeni (budai rőf 58,4 cm). A valóságban azonban a Szelim mecset kupola átmérője 31,2 méter az isztambuli Hagia Szophia-é 31,4 méter. A csodálatos minaretek mindegyikén három, egymás fölé helyezett galéria van. Mindegyik galériára a minaret belsejében 300, egymást nem érintő lépcsőből álló csigalépcső sor vezet fel, ami szintén Szinán találmánya volt. A mecset tágas belseje fölött négy hatalmas kupola található, amelyhez fogható csak valóban a Hagia Szophiáé Törökországban. Szinán szobra a mecset közvetlen szomszédságában található.

Edirnében, a Szelim mecset közelében található a másik híres dzsámi, az Eski Mecset, amelynek alapjait Szulejmán Celebi rakatta le, s 1414 januárjában szenteltek fel. A mecsetek alatt indul a város szépen burkolt sétáló utcája, amely romantikus, régi építésű házaival, szökőkútjaival és hangulatos üzleteivel elbűvöli az ara járót.


A Szelim mecset Törökország második legnagyobb dzsámija. Minaretjei a legmagasabbak, 70,09 méteresek Fotó: Győrffy István


A hatalmas méretű templombelső gazdagon díszített Fotó: Győrffy István


A fő kupola Fotó: Győrffy István


A szomszédságban a Eski mecset áll, ez több mint száz évvel korábban épült Fotó: Győrffy István


A templom díszítése más és csodálatos szőnyeg borítja a padozatot Fotó: Győrffy István


A kupola itt is gazdagon díszített Fotó: Győrffy István


A városban több bazár is van Fotó: Győrffy István


Hangulatos utcák, romantikus házakkal Fotó: Győrffy István


Szinte egymást érik a szökőkutak Fotó: Győrffy István


Kimeríthetetlen az arany ékszer és az édesség kínálat Fotó: Győrffy István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!