Minden évszakban csodás

2020.04.13. 11:00

Erdővel szegélyezett völgyben terül el a Plitvicei-tavak Nemzeti Park

A Plitvicei- tavak Nemzeti Park, Horvátország világszerte ismert természeti látványossága 1979 óta a világörökség része. A csodálatos tórendszer minden évszakban más arcát mutatja, és mindig különleges élményt nyújt.

Osváth Sarolta

Télen a gazdagon burjánzó természet színes kavalkádja helyett szikrázó fehérség uralja a tájat, amelynek csipkeszerű, légies szépsége álomba vagy mesébe illő látvány

Fotó: plitvicelakesfromsplit.com

A magyar turisták nyáron általában a horvát tengerpartot célozzák meg, de sokan útba ejtik odafelé vagy a viszszaúton a Plitvicei-tavakat. Nem szabad sajnálni az időt a kitérőre, akár több napot is érdemes eltölteni a gyönyörű vidéken. Télen jóval kevesebben kerekednek fel azért, hogy a hófehérbe öltözött tájban gyönyörködjenek, pedig elképesztő szépségek várják az előzetesen bejelentkező látogatókat. A bejutás feltétele az is, hogy az időjárás alkalmas legyen a parkban való sétálgatáshoz.

Télen a gazdagon burjánzó természet színes kavalkádja helyett szikrázó fehérség uralja a tájat, amelynek csipkeszerű, légies szépsége álomba vagy mesébe illő látvány Fotó: plitvicelakesfromsplit.com

A Plitvicei-tavak Nemzeti Park gyönyörű, erdővel borított hegyek között lévő völgyben fekszik, ahol több patak, kisebb folyó fut össze. Az egyedülálló, egybefüggő tórendszer vízesések, zúgók, források és barlangok tarkította vadregényes táj, ahol páratlanul értékes növény- és állatvilág található. A nemzeti park területe több mint 200 négyzetkilométer, ebből a tavak felszíne összesen két négyzetkilométer.

Fotó: Osváth Sarolta

Aki nem látta, elképzelni sem tudja, milyen az, amikor tizenhat nagy és két kisebb tó lépcsőzetesen, 92 vízeséssel kapcsolódik egymáshoz, formálva a sziklákat. A kialakulását négyezer évvel ezelőttre teszik. Jártunk már itt tavasszal és nyáron is. Ezúttal azonban a gazdagon burjánzó természet színes kavalkádja helyett szikrázó fehérség uralta a tájat, amelynek csipkeszerű szépsége álomba vagy mesébe illő.

Fotó: Osváth Sarolta

A hó, a jég és a zúzmara varázslatos világában elakadt a szavunk, annyira lenyűgöző volt a látvány. A hőmérséklet fagypont alatti volt. A túravezetők minden lépésünket figyelték, és percenként óvatosságra intettek. Az erdei ösvények télen nehezebben járhatók, az előző nap felolvadt hóban a megmaradt lábnyomokat a hajnali fagy jégrögökké keményítette. Mintha holdbéli táj felszínén egyensúlyoztunk volna. A táj szépsége átvette a hatalmat felettünk, nem érzékeltük az idő múlását, csak bámultuk fentről a szédítő fehér mélységet, melyben itt-ott az ég kékje világított a tavak jégtükrében. Nagy bátorság, jó kondíció és alkalmas lábbeli volt a feltétele annak, hogy leereszkedjünk a völgybe, és a nagy tóra épített pallókon végigsétáljunk a nyáron sem veszélytelen, télen az adrenalinszintet különösen növelő turistaútvonalon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!