Utazó

2017.06.06. 14:30

Erdők, tó és szőlőhegyek - Egzotikus növények a trópusi kertben

Dobronak - A csodatevő gyógyvíz, az erdei kirándulóhelyek és a muravidéki gasztronómia mind megtalálható a településen.

Korosa Titanilla

A Rédicstől néhány kilométerre található muravidéki Dobronak községet három település alkotja. Strehovcit jobbára szlovének lakják, Zsitkócon pedig a magyar ajkúak vannak többségben. Dobronakon szlovén és magyar lakosság alkotja a közösséget.

Dobronak első említése 1270-ből való, mezőváros- bélyegzőjén pedig az 1280-as évszám szerepel a falu létrejöttének esztendőjeként. A településen napjainkban kevesebb mint ezren élnek.

Dobronak már távolról felismerhető a Szent Jakab-plébániatemplom jellegzetes tornyáról. A közelben áll Dobronoki György háza is. Maga Dobronoki György jezsuita filozófia- és teológiaprofesszor volt, a település szülötte. A 17. században a zágrábi és a nagyszombati jezsuita szeminárium rektora volt. Szorosan együttműködött Pázmány Péter bíborossal. A házban állandó kiállítás található.


A közelben áll Dobronoki György háza is. Dobronoki György jezsuita filozófia- és teológiaprofesszor volt, a település szülötte. A 17. században a zágrábi és a nagyszombati jezsuita szeminárium rektora volt

Dobronak remek kirándulóhelye is említést érdemel. A Bakonaki-tó erdő közepette található, ma a sporthorgászok helye. A tó mintegy nyolchektárnyi területen fekszik, a környezet lehetőséget nyújt a pihenésre, a sétára, a táborozásra, piknikre és gombászásra, a közelben szőlőskertek várják az idelátogatókat. A tó közelében áll a Szent Vid-kápolna. Eredetileg ezen a helyen egy fából készült kereszt állt, a kápolna 1828-ban épült. A kápolna mellett a Vid-kút minősül a Bakonaki-tó védjegyének. Minden évben Szent Vid napján, azaz június közepén búcsút tartanak itt, melyre több ezer zarándok érkezik.

A Bakonaki-tó erdő közepette található, ma a sporthorgászok helye. A tó mintegy nyolchektárnyi területen fekszik, a környezet lehetőséget nyújt a pihenésre, a sétára, a táborozásra, piknikre és gombászásra, a közelben szőlőskertek várják az idelátogatókat

Néhány méterre a kápolnától található az azonos elnevezésű forrás, amelynek gyógyító és csodatevő ereje régóta ismert. Az egész éven át egyenletesen folyó hideg vízzel az emberek az arcukat és szemüket mossák, szomjukat oltják. Azt állítják, hogy a Vid-forrásból eredő víz gyógyító hatással van a szem, a hallás, az emésztőszervek, az idegrendszer és a bőr betegségeire. A Szent Vid-kápolna környékén jótékony hatású földsugárzást leltek. A 450 méternyi átmérőjű területen közel 50 különböző energiatartalmú, gyógyító hatású hely található. Az időben meghatározott és ismétlődő ott-tartózkodás segíti a különféle egészségügyi problémák megoldását, jótékonyan hat a testi-lelki közérzetre.

A környék mindemellett túrázásra is alkalmas, illetve a tónál egy kalandparkban is kipróbálhatják magukat a látogatók.

Dobronakon járva a trópusokon is látogatást tehetünk, hiszen a településen található egy négyhektáros orchidea- kert, ahol évente kétmillió virágot termesztenek. A kert minden évszakban a trópusi őserdők sajátos világát mutatja. Az orchideák mellett más - mintegy 350 különböző - növényfajtát is felfedezhetünk, köztük banánféléket, papayát, mangót, kávé- és borscserjét, flamingóvirágokat és páfrányféléket is. Legszebbek és legismertebbek a Cascada orchideák, melyeket vízesés alakúra hajlítanak. A Dobronak községhez tartozó Zsitkóc a magyar Bödeházával határos. A két település közt találjuk a Hetés Barátság Parkot. A falu északi részén terül el a szőlőhegy, Rigányóc. A központjában álló faluotthon falán Deák Ferencnek, a haza bölcsének állított emléktáblát láthatjuk, hiszen Deák családja ebből a kis faluból származik.

A harmadik település Strehovci. A falu fölött terül el a Strehovci-hegy, ahol néhány látványos, szalmatetős borospincét találhatunk. A szőlőskertekben különféle szőlőfajtákból borokat készítenek. A Szőlőtermelők Egyesületének borospincéje mellett ültették el a világ legrégebbi tőkéjének utódját, azaz a maribori Lentről származó Žametna črnina utódját.

Dobronakon a muravidéki konyha finomságait is megkóstolhatják, akik arra járnak. A vidék jellemző étke a bogrács, a többféle húsból készülő egytálétel, de készítenek hajdinával töltött hurkát, és gyakorta használják a tökmagolajat is.

A településen számos rendezvényt tartanak, egyik legismertebb a húsvéti hímestojás-kiállítás. Az itt látható darabok javarészt két színben - vörös és fekete - készülnek, batikolt technika alkalmazásával. Emellett tartanak Márton-napi és szüreti rendezvényt is az egyéb programok között.

JÓTÉKONY HATÁS

A Szent Vid-kápolna környékén jótékony hatású, különféle erejű és színű földsugárzásra leltek. A helyiek azt mondják, hogy az időben meghatározott és ismétlődő ott-tartózkodás segíti a különféle egészségügyi problémák megoldását és jótékonyan hat a testi-lelki közérzetre. Egy biztos, az erdei kis kápolna környezete már ma-gában nyugalmat áraszt. Emellett azt is vallják a dobronakiak, hogy a forrásból eredő vízzel való mosakodás és a víz fogyasztása hatására egyeseknek javult a látása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!