Utazó

2016.12.18. 14:02

Egy zalai tanuló göteborgi élményeiről írt

Trömböczki Bonifác Filemon becsvölgyei hetedikes tanuló dolgozata az ország három legjobb díjazottja közé került 2015-ben a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által a VIII. Szakma Sztár Fesztiválon látogatóként résztvevő tanulóknak meghirdetett pályázaton.

Ezért jutalmul megnézhette az idei EuroSkills-t , amiről ugyancsak fogalmazást írt, íme.„A megbeszélt időpontban gyülekeztünk a hotelben, majd innen indultunk gyalog a helyszínre. Itt egy szervező várt ránk, aki körbevezetett minket a magyar versenyzőknél. Az egész versenyen volt 35 szakma és 18 bemutató szakma.

Mi, magyarok 16 versenyzővel indultunk 14 szakmában. A körsétánk első állomása a „villanyszerelő” volt, akinek egy egész falat kellett megcsinálni mindenféle érzékelőkkel (pl. hőérzékelő, színérzékelő). Ez után jött a festőnk, akinek három feladata volt: egy térbeli ajtót és a helyszín épületét lefesteni, plusz tapétázni. Következők voltak az asztalosok, akiknek egy asztalt - meglepő módon -, illetve az épületasztalosok, akiknek egy ablakot kellett elkészíteni.

Az emeleten fodrászok, pincérek, szakácsok, masszőrök, virágkötők és programozók, hegesztők voltak. A véleményem még mindig az a versenyről, mint két évvel ezelőtt. Az nem rossz ötlet, hogy megcsodáljuk ezeket az alkotásokat, miközben készülnek, ám a verseny szempontjából nem a legjobb. Sokkal nehezebben tudnak így koncentrálni a versenyzők a munkára, és lehet, hogy jobb munkákat készítenének. Na, mindegy. Szóval ott voltunk a fodrászoknál.

Nagyon sok versenyfeladat volt, épp egy stílus volt megadva, az alapján kellett készíteni négy parókát, amihez kaptak műanyag bábukat. Egy fodrásznak két férfi és két női frizurát kellett alkotni. A szakácsok és a pincérek úgymond összedolgoztak, mivel amit az egyik elkészített, azt kellett a másiknak felszolgálni.

Ezenkívül a felszolgálóknak még teríteni, italt keverni és kávét készíteni is kellett. A masszőrök alanyai önkéntesek voltak, szóval a budapesti EuroSkills-re nyugodtan lehet jelentkezni. Megérkeztünk a programozókhoz. Nem volt nekik könnyű a dolguk, mivel három nap alatt kellett összehozni egy egész munkahelyi rendszert wifivel és minden egyébbel.

Majd lementünk a földszintre és jöttek a kőművesek művei, akik szerintem vagy ablakpárkányt készítettek, vagy egy kandallót. Amiben a magyarok nem szerepeltek, ám engem mégis nagyon megfogott, az a kertépítő és a kirakatrendező volt.”Bonifác a 2015-ben írt fogalmazása óta sikeresen pályát választott és jelenleg is tanul. Göteborgba a versenyre apukája kísérte el, és az ott töltött néhány napban nemcsak a versennyel, hanem a svéd ételekkel, a várossal is megismerkedhettek.

Elmondása szerint feledhetetlen utazásban volt része.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!