Utazó

2007.05.02. 07:28

Egy nap Esztergomban

Az egyik legizgalmasabb magyar várost, Esztergomot szokták Szent István városának, a magyar Rómának hívni, amelyben nemcsak történelmünk követhető nyomon, de természeti szépségeivel is elvarázsolja az oda látogatókat.

PLT

Esztergom akár egy hetet is megér, de aki egy nap alatt szeretné bejárni, annak ajánlunk egy olyan programot, amely a legfontosabb látnivalókat tartalmazza. Kezdjük rögtön a magyarság Kárpát-medencei történeténél, a Várdombon. A 960-as években Géza fejedelem új, állandó székhelyének Esztergomot választotta. Itt született Vajk, azaz Szent István király, akit itt is kereszteltek meg. István uralkodása óta érseki székhely. A várhegyen építtette fel hazánk legelső székesegyházát, amit nevelőjéről Szent Adalbert-templomnak nevezett el. Itt működött a 13. század elejéig az ország egyetlen pénzverdéje. 

Imre király 1198-ban az érseknek adta a várost. Ettől kezdve az érsekek egyre nagyobb befolyásra tettek szert Esztergom  és az ország irá- nyításában. 1242 telén a tatárok a várost lerombolták, de a fellegvárat nem tudták bevenni. A tatárjárás után a királyi udvar előbb Visegrádra, majd Budára költözött. 1301-ben Esztergomban kapott magyar koronát Károly Róbert. A trónviszályok alatt a város többször is gazdát cserélt. A 15. században vallási és kulturális központ. Gyakran fordultak meg királyi vendégek és Európa-szerte ismert tudósok, művészek a városban. 1543-ban elfoglalta a török, az oszmán birodalom végvára lett. 1683-ig  végleges felszabadításáig  többször gazdát cserélt, az egymást követő ostromok során majdnem az egész város elpusztult.

Mindezek végiggondolására marad időnk, amíg feljutunk Magyarország legnagyobb templomához, a klasszicista stílusban épült Nagyboldogasszony és Szent Adalbert Prímási Főszékesegyházhoz, a Magyar Katolikus Egyház főszékesegyházához, az ország legmagasabb épületéhez. Európában a római Szent Péter-bazilika és a londoni Szent Pál-katedrális után a harmadik legnagyobb templom. Rudnay Sándor grandiózus terveivel elhatározta, hogy a magyar Siont teremti meg a városban, és ismét az ország egyházi központjává teszi Esztergomot.
A Várhegyet betakaró épületegyüttest terveztetett, amelynek makettje ma is megtekinthető a bazilika kincstárának előterében. Pénz hiányában végül a komplexumnak csak egyes részei készültek el: maga a székesegyház, az Ószeminárium épülete, a Sötétkapu és az érseki palota. Az építkezést a bécsi udvar nem nézte jó szemmel. Ellenezték és megpróbálták meghiúsítani, hogy Esztergomban épüljön fel a Monarchia legnagyobb temploma, olyan, amilyen még Bécsben sincs. 1831-re elkészült a hatalmas, óegyiptomi stílusban épült altemplom, és felhúzták az oldalfalak nagy részét is. 

Hét évvel később Packh Jánost, az építés vezetőjét meggyilkolták. A hercegprímás ekkor Hild Józsefre bízta az építkezés vezetését, aki módosította a terveket, például a keleti homlokzatot, így neki köszönhető a bazilika végső formája. 1846-ban került fel a kereszt a kupola tetejére. Az 1848-as szabadságharcot követően Scitovszky János, az újonnan kinevezett érsek türelmetlenül sürgette a főtemplom elkészültét. Az eredeti Szent Adalbert-templom részéből fennmaradt reneszánsz stílusú Bakócz-kápolnát 1600 darabra szedték szét és így építették be a bazilika testébe. A bal oldali harangtoronyban található a közel hattonnás Nagyboldogasszony-harang. A bazilika felszentelésére 1856. augusztus 31-én került sor, még jóval a befejezése előtt. A ceremónián Ferenc József is részt vett. A felszentelésre írta Liszt Ferenc az Esztergomi Misét, amelyet ő maga vezényelt bemutatásakor.
 A templom bejárása után érdemes megtenni a kupoláig vezető lépcsősort, mert páratlan panorámában lesz részünk.

Stílszerűen folytassuk a sétát, lent Esztergom központjában nézzük meg az egyik legértékesebb gyűjteményt. Az esztergomi Keresztény Múzeum Magyarország leggazdagabb egyházi kollekciója, amely a prímási palota második emeletén tekinthető meg. A Keresztény Múzeum működteti az Ószemináriumban található Mindszenty-emlékhelyet is. A múzeum gyűjteménye a 13. századtól a 19. századig terjedő időszakból őriz európai és magyarországi műkincseket. Magyar, olasz, németalföldi, német és osztrák festményei révén az ország harmadik legjelentősebb képtára. A késő középkori és reneszánsz művészet itt őrzött alkotásai mellett  köztük Kolozsvári Tamás Kálvária-oltára, a garamszentbenedeki úrkoporsó és M. S. Mester passióképei  jelentős az újkori festészeti gyűjtemény, valamint a gazdag iparművészeti és a több mint ötezer lapot számláló grafikai gyűjtemény is.

Ezután kerekedjünk föl egy másik dombra, ahol egy parányi házacskában az elmúlás útját is nyomon követhetjük. Az esztergomi Elő-hegyen található a Babits-ház, amelynek falán Babits Mihály, a huszadik század  irodalmának egyik legjelentősebb alkotója kortársainak, barátainak, íróknak, költőknek, művészeknek az aláírása látható. Szokták Autogram-falnak is nevezni. Az 1920-ban épült földszintes házat Babits és felesége 1924-ben vásárolta, majd kisebb átalakításokat végeztek rajta. Egészen a költő haláláig itt töltötték nyaraikat. Ezt követően a ház lakatlanná vált, majd fokozatosan romlott az állapota, míg 1960-ban az Országos Műemléki Felügyelőség védetté nyilvánította. 

Az épületet helyreállították, és azóta látogatható emlékhelyként, emlékkiállítás kapott benne helyet a költő egykori otthonának megőrzött tárgyaiból, illetve itt írt műveinek kézirataiból. Bent a házban megtekinthető Babits írógépe, felette a költő halotti maszkja. A szobákat Einzinger Ferenc esztergomi festőművésznek, Babits barátjának freskói díszítik. A déli oldalon áll az üveges veranda, sok esztergomi Babits-vers szülőhelye. Itt írta sok egyéb mellett a Szent király városa, a Halovány téli rajz, az Elgurult napok, a Verses napló, az Ildikó, a Holt próféta a hegyen, a Bucsu a nyári laktól című verseit és a Jónás könyvét is.

Kirándulóknak ideális a Búbánatvölgy és környéke, ami a Duna-Ipoly Nemzeti Park része. Aki pedig elfáradt, megérdemli, hogy a nemrég átadott, hazánk egyik legmodernebb vízi parkjában pihenje ki fáradalmait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!