Sódombtól a barlanglakásig

2020.05.24. 16:00

Egerszalók gyönyörű környéke kínálja magát a felfedezésre, a túrára

Heves megyében, a Mátra és a Bükk hegység között, a Laskó-patak völgyében, Egertől alig hat kilométerre található Egerszalók. A kétezer lakosú falucska a térség egyik legvonzóbb települése.

Osváth Sarolta

Kíváló helyi ételeket kínálnak: a szőlőlevél-tőtikét például nem szabad kihagyni

Fotó: Osváth Sarolta

Világra szóló látványossága az egyre növekvő, hatalmas sódomb, amelyhez hasonló Európában nincs, még két helyen látható a Földön: a törökországi Pamukkáléban, és az Egyesült Államokban, a Yosemite parkban.

Több mint húszezer éves az a melegvíz, amely Egerszalókon a föld mélyéből feltörve a domboldalon immár csaknem ezer négyzetméter területű, csodálatos természeti képződményt alakított ki. A 410 méter mélyben lévő hőforrás 65–68 Celsius-fokos gyógyvizét 1961-ben fedezték fel, miközben kőolaj és földgáz után kutattak. Ásványok helyett azonban értékes, hidrogénkarbonátos termálvizet találtak, mely kalciumot, nátriumot, magnéziumot, ként és metakovasavat is tartalmaz. 1992-ben megkapta a gyógyhatású víz minősítést, a legjobb besorolást a kénes vizek kategóriájában.

Kíváló helyi ételeket kínálnak: a szőlőlevél-tőtikét például nem szabad kihagyni
Fotó: Osváth Sarolta

A hófehér sódomb szinte a szemünk láttára növekszik, a különleges természeti jelenségnek köszönhetően ugyanis a víz a felszínre kerülve hirtelen lehűl és nem tudja megtartani a benne lévő, oldott állapotú anyagokat. Ezek kicsapódnak a domboldalra és különleges formákat hoznak létre. Fantasztikus élmény a sódomb közelében lévő egerszalóki gyógyfürdő és wellnessközpont szabadtéri medencéiből gyönyörködni a természeti ritkaságban. Miközben a gyógyvízben kúrálhatjuk magunkat, hiszen számos betegség enyhítésére, egyebek között ízületi és reumatikus fájdalmak csökkentésére, mozgásszervi műtétek utókezelésére alkalmas, gyomorpanaszokra pedig ivókúra formájában ajánlott.

A gyönyörű fekvésű falucska ezen kívül is tartogat meglepetést: nem mindennapi látnivaló a XIX század elején épített barlanglakások sora. A puha kőzetnek számító riolittufába jobbára egy helyiségből álló barlangokat vájtak a szegény emberek, és ahogy nőtt a család, úgy növelték a lakóterületüket. Barlanglakásaik voltak az egri borvidék borosgazdáinak is, ezeket a barlangházakat azonban népi mesterek készítették, és berendezésük színvonala gyakran felülmúlta a föld feletti lakóépületekét.

A hófehér sódomb szinte a szemünk láttára növekszik
Fotó: Osváth Sarolta

A gyönyörű környék kínálja magát a felfedezésre, nagyszerű kirándulásokat, túrákat lehet tenni az erdővel borított hegyekben. A környéken rejtélyes képződményekkel találkozhatunk: az úgynevezett kaptárkövek a mai napig fejtörést okoznak a múltat kutatóknak, de még nem sikerült megfejteni a rendeltetésük titkát. A domboldalakon kiemelkedő tíz- vagy akár húszmillió éves úgynevezett tufakúpokba vájt kaptárfülkék éppen úgy lehettek pogány oltárkövek, mint egyszerű méhkaptárok.

A különleges látvány után érdemes valamelyik egerszalóki borosgazda pincéjét felkeresni, a tradicionális borvidéken nagyszerű nedűket kóstolhatunk. A helyiek vendégszeretete még a bort kevésbé kedvelőket is becsábítja a házi pincék mélyébe. Kiváló helyi ételeket is kínálnak, a szölőlevél-tőtikét például nem szabad kihagyni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!