Húskülönlegességek vására

2018.03.30. 12:00

Az óceán szele érleli a sonkákat Bayonne-ben

A dél-franciaországi Bayonne-ben minden évben megrendezik a hagyományos sonkafesztivált és -vásárt, amely jó vendégcsalogató gasztronómiai és kulturális eseménynek számít.

Tóth Sándor

Évente mintegy 1,3 millió darab sonkát „állítanak elő” Bayonne körzetében, az ínycsiklandó iparág kétezer sertéstenyésztőt, húsz sózóüzemet és ötven kisiparos sonkakészítőt foglalkoztat Fotó: bayonne-paysbasque.com

A manapság sonkabeszerző és turistalátványosságnak is számító rendezvényt huszadik éve tartják meg a húsvéti nagyhéten, az idén március 25. és április 1. között. Az európai uniós eredetvédelem alatt álló bayonne-i sonka előírás szerint csakis a Salies sójával és a Bayonne környéki falvak sertéseinek a húsából készülhet. A sertéscombot az Atlanti-óceán szele érleli, majd megfelelő füstölésnek vetik alá.

Évente mintegy 1,3 millió darab sonkát „állítanak elő” Bayonne körzetében, az ínycsiklandó iparág kétezer sertéstenyésztőt, húsz sózóüzemet és ötven kisiparos sonkakészítőt foglalkoztat
Fotó: bayonne-paysbasque.com

A sajátos helyi klimatikus viszonyok is hozzájárulnak ahhoz, milyen lesz a sonka íze. Van, ahol a sózás mellett espelette-i őrölt pirospaprikával dörzsölik be a sonkát, ettől szép színe lesz és nő az élvezeti értéke. A sonkafesztiválra és -vásárra látogatókat a város piacterén kulturális programok és kóstoló várja. Fejükön barettet (baszk sapka), nyakukban piros, háromszögű kendőt viselő árusok kínálják sátraikban a füstölt sertéssonkát, a hús- és kolbászféleségeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!