Határtalan képzelet

2018.03.30. 11:30

Az Ezeregyéjszaka meséje: Dubai megállíthatatlan a fejlődésben

A csodák birodalmának is mondható. A világon szinte sehol nem tapasztalható ilyen mérvű fejlődés, kreativitással párosítva, mint itt.

Balla Emőke

A Burdzs al-Arab Tom Wright építész tervei alapján épült luxusszálloda Dubaiban, amely az utóbbi évek során a közel-keleti város szimbólumává vált. 321 méteres magasságával a legmagasabb szálloda a világon.

Dubaiban semmi nem tűnik lehetetlennek, az emberi képzeletnek nincs határa. Az úti cél ma már egyre inkább elérhető, megfizethető a turisták számára, az egyhetes kirándulás nem drágább, mint egy görögországi vagy spanyolországi utazás.

Az elmúlt években egyre nagyobb volt az igény a dubai utakra. Sokak számára vonzó, hogy az itthoni hidegből a nyárba mehetnek (nyáron, az 50 fokos hőségben egyik utazási iroda sem szervez prog-ramot), megismerkedhetnek a különleges arab világgal. Ma már több légitársaság indít közvetlen járatot Dubaiba, könnyebbség az is, hogy az Egyesült Arab Emírségekbe vízummentes az utazás.

A Burdzs al-Arab Tom Wright építész tervei alapján épült luxusszálloda Dubaiban, amely az utóbbi évek során a közel-keleti város szimbólumává vált. 321 méteres magasságával a legmagasabb szálloda a világon.

Kettősség jellemzi Dubait

Sokan azt gondolják, hogy Dubaira csak a csillogás jellemző, pedig nagyon gazdag a kultúrája is. Kettősség jellemzi ezt a helyet: a tradicionális arab világ és a 21. század fejlődése. Dubai az 1950-es években kezdett fejlődni, ugrásszerűen a ’90-es években. Én 1999-ben jártam ott először, majd 2016-ban; a közel húsz év alatt olyan látványos volt a fejlődés, hogy szinte rá se lehetett ismerni a városra. Ma Dubai és Abu Dhabi között hatsávos autópályán lehet közlekedni, korábban csak a sivatagi homokdűnéken keresztül lehetett. Dubai nemcsak az olajból gazdagodott meg, hanem a kereskedelemből és a turizmusból. A fejlődés folytatódik, 2020-ben világkiállítás lesz Dubaiban, már készül a város.

A Sheikh Zayed nagymecset látványa mindenkit lenyűgöz Abu Dhabiban Fotók: pixabay.com, Lovasi Zsuzsanna

Látnivalók, kikapcsolódási lehetőségek a turisták számára

Az Egyesült Arab Emírségekbe látogató turista nagyon sok program közül választhat. Dubaiban megismerkedhet a világ legmagasabb épületével, a 828 méter magas Burj Khalifával, a mesterséges Pálma-szigetekkel, sivatagi dzsip szafari túrán vehet részt. Abu Dhabi az Emirátusok fővárosa, egyben a kulturális központ, múzeumokkal. Itt található a Sheikh Zayed nagymecset, mely az Emirátusok legnagyobb, a világ nyolcadik legnagyobb mecsetje. Hatalmas márvány épülete mindenkit lenyűgöz. A Forma-1-es versenypályára és a Ferrari parkra is sok turista kíváncsi. A Dubaitól 20 kilométerre fekvő emírség, Sharjah, az arab világ kulturális fővárosa lett 1998-ban. Itt a hagyományos népi kultúrát sokféleképpen őrzik és prezentálják. A turista ellátogathat a Sharjah erődbe és a Blue Souk-ba.

A Dubaiba utazók a tradicionális arab világgal, kulturális értékekkel ismerkedhetnek, ugyanakkor lehetőség van az extrém sportok kipróbálására is. A bevásárlóközpontok és a pihenés a fehér homokos strandon, fürdőzés is vonzerőt jelentenek sokaknak. Dubaiban mindenki tömegközlekedéssel vagy taxival közlekedik, olcsó mindkettő. A közbiztonság jó, ahogyan a higiénia is, a csapvíz iható. A szállodák színvonala kiemelkedő, az ellátás kiváló, a személyzet vendégszerető, mindent megtesz azért, hogy a turisták jól érezzék magukat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!