Úticél

2018.01.05. 14:00

Az Égei-tenger gyöngyszeme: Mykonos

Az Égei-tenger déli részén van egy sziget, mely mindenkit megbabonáz. Aranyszínű, homokos partjai, kristálytiszta vize és jellegzetes kék-fehér házai miatt Mykonos egyre népszerűbb.

Benedek Bálint

Hófehér házak, átlátszó tengervíz, csodálatos látvány (fent). Az öt jellegzetes, óriási szélmalom Mykonos városában az első, amit látni lehet (balra) Fotó: Benedek Bálint

A sziget érdekes, megfoghatatlan kisugárzásával szinte magához vonzza a turistákat, a tengerpartjainak romantikus bája, az emberek közvetlensége és nyitottsága szinte átjárja az utazó minden porcikáját. A különleges érzések nem hazudnak, hiszen a mítoszokkal átitatott Mykonosról azt tartják, hogy a Herkules által legyőzött óriások megkövesedett testéből alakult ki. Ma a szigetet a hírességek „játszóterének” tartják, és rendszeresen megállnak itt a világ legnagyobb tengerjáró hajói is. Szélmalmai a legismertebb jelképei a görög szigetnek. Az öt jellegzetes, óriási szélmalom Mykonos városában az első, amit látni lehet. A sziget területén összesen 16 régi szélmalom áll. Többségüket a velenceiek építették a 16. században a gabona megőrléséhez. Az ipari fejlődéssel szerepük csökkent, míg végül a 20. század közepétől kezdve már egyáltalán nem használták őket.

Mykonos ráadásul változatos természeti adottságokkal rendelkezik, a Kükládok többi szigetén megszokott hegyek helyett itt lapos szikladombokra kapaszkodhatunk fel.

Hófehér házak, átlátszó tengervíz, csodálatos látvány
Az öt jellegzetes, óriási szélmalom Mykonos városában az első, amit látni lehet Fotó: Benedek Bálint

A csodálatos partszakaszokkal, valamint az apró települések zegzugos utcáival, hófehérre meszelt házaival, kék és vörös színek váltakozásával hozzájárulnak a sziget jellegzetességéhez. A nyüzsgésre és szórakozásra vágyók sem fognak csalódni, az éjszakai élet kedvelőit lépten-nyomon trendi bár, étterem és klub várja. A szigeten található gyönyörű strandok, a hagyományos görög és modern légkör kombinációja garancia a felejthetetlen élményre. Emellett a kristálytiszta víz, a homokos tengerpartok, a szörfözési lehetőségek vonzzák a látogatókat.

Mintegy 300 napsütéses napjával a legnépszerűbb úti cél az Égei-tengeren. Már a filmsztárok, külföldi énekesek is felfedezték a hely varázsát. A megszaporodott érdeklődés miatt az utóbbi időben felerősödött a villaépítési láz, ezért a hatóságok bevezettek egy szabályozást, mely szerint minden újonnan épített épületnek meg kell felelnie a kükládi stílusnak.

Mykonos egyik partszakaszát Kis-Velenceként is becézik, hiszen a járdát a tenger mossa, a parton színes „mézeskalácsházak” sorakoznak, a labirintusszerű utcái pedig romantikus sétára hívnak. Az épületeket a 16. és a 17. században gazdag tengeri kereskedők építették. A sziget fővárosa a dombokkal védett, azúrkék öbölben fekvő Hora, az itt található néprajzi múzeum egész Görögország egyik legjobb néprajzi múzeuma, ahol kézműves tárgyakat csodálhatunk meg, de van még régészeti, valamint tengerészeti gyűjtemény is. Több mint 300 kis templom és kápolna található a városban, melyek többségét csodás megmeneküléseket átélt tengerészek emeltették hálájuk jeléül. A város fölé magasodó, 15. században épült Panagia Paraportiani-kápolna a sziget egyik leggyakrabban fotózott nevezetessége. Félkör alakú kupolájával és vakítóan fehér színével emlékezetes látványt nyújt minden utazónak. A Panagia Rodario szintén itt helyezkedik el, amely, bár elpusztult 1991-ben egy tűzvész következtében, később újjáépítették, és ma is katolikus templomként működik.

Nem csoda, ha sok híres embert, nemzetközi sztárt is vonz a sziget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!