Utazó

2017.04.18. 14:51

Ahoj Prága! A cseh főváros húsvéti díszben várt mindenkit

Prága - A magyar turisták legkedveltebb húsvéti célpontjának tartott cseh fővárost más országokból is szívesen választották ünnepi kirándulásra. A Vencel tértől a Hradzsinig a Föld szinte minden nyelvét lehetett hallani az uniformizálódott divatvilágban egyforma ruhát viselő emberek tömegében.

Góth Imre

Prágát az autópályán könnyen, hat óra alatt el lehetett érni. Távozáskor már jobban marasztalt a város. Az első negyven kilométert az útépítésektől két óra alatt sikerült leküzdeni, végül kilenc órára nőtt a menetidő. Mérgelődés helyett a fenyvesek és nyírek változatos csoportosulásait figyeltük az útmentén és azon gondolkodtunk, legközelebb repülővel jövünk. Kihasználjuk a Hévíz-Balaton Airport közvetlen járatait Prágába. A csodálatos ékszerdobozt újra kell látnunk az elmaradt látnivalókért is érdemes visszatérnünk.

Boldogasszony templom

Díszőrség

A metró zöld vonaláról a Nemzeti Múzeumnál szálltunk le az impozáns épületet állványerdő takarta, épp renoválták. Végig sétálunk a Vencel téren a szép felújított lakóházak között csak a „bársonyos forradalom" előtt épültek álltak tájsebként, kihasználatlanul. A falak és a tornyok felfelé vitték tekintetünket, segítve a tájékozódásban. Így jutottunk az Óváros térre. A húsvéti forgatagban a szalagokkal és színes tojásokkal feldíszített nyírfák között csalogatóan szállt a frissen sült húsok és tészták illata. A Boldogasszony templom homlokzatán messziről vonzotta a tekintetet Mária a Napba öltözött asszony, ölében a kis Jézussal. Elfogadtuk a hívást, látnunk kellett a barokk szobrokkal díszített gótikus stílusban épült templomot. Fényképezni bent nem szabadot, lelkünkbe zártuk a látnivalót. A tér túloldalán Európa egyik leggyönyörűbb barokk templomában a Szent Miklósban már készülhettek képek a freskókról.

Mária

Óváros tér

A Moldva folyón természetesen a kontinens egyik legöregebb hídján a Károly hídon keltünk át az Óvárosból a Kisoldalra. Összefüggő sorokban sétáltak a várba az emberek. A díszőrség melletti kiskapunál kialakított ellenőrző ponton juthattunk be a Szent Vitus-székesegyházhoz. A nyugati homlokzat kőcsipkéi az égbe vezették tekintetünket. A felhők közé érve átvillant rajtunk egy érzés, milyen kicsik is vagyunk valójában. A katedrálisba azon a főkapun léptünk, aminek domborművén Jézus keresztre feszítését ábrázolták. Húsvét vigíliáján hirtelen megértettük miért is érkeztünk. A gótikus oszlopsorok vezették a szemünket a szentélybe, majd fel a mennyekbe, a híres boltozat fölé. Már nem álltunk egyedül, védtelenül. Szemlélőből, Isten házának egyik vendégeként átéreztük a közösséghez tartozás nagyszerű élményét. A templom nyújtotta biztonságot. Az ablakok színes üvegein áttörő fényben megértettük miért kaptunk meghívást a Hradzsinba nagypénteken, Európa egyik legvallásosabb országába.

Szent Miklós templom

Vitus-székesegyház

Vitus-székesegyház belülről

Vitus-székesegyház boltozata

Vitus-székesegyház bejárat

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!