Utazó

2016.08.02. 15:30

A történelem bűvöletében - Eger ezernyi látnivalója mellett középkori vigassággal is szolgál

Egerről mindannyiunknak Dobó István, Jumurdzsák, Bornemissza Gergely és Vicuska - vagyis Gárdonyi Géza Egri csillagok című regényének fő alakjai jutnak eszünkbe. A hős várvédőkre minden augusztusban a Végvári játékok emlékeztetnek, ezért (is) érdemes a hónap közepén az észak-magyarországi kisvárosba felkerekedni.

Osváth Sarolta

A Bükk hegység lábánál fekvő pezsgő, történelmi hangulatú kisváros az a hely, ahová néhány évente érdemes visszamenni, történelmi emlékein kívül sokszínű kultúrája, látnivalói, programjai, s persze kiváló borai és gasztronómiája tökéletes kikapcsolódást, feltöltődést nyújt. Sőt, a túrázni és sportolni vágyók is kiváló lehetőségeket találnak. Nem véletlen, hogy nyáron Eger a családosok körében a legnépszerűbb, kitűnő strandja, fürdője igazi gyerekparadicsom, de sok érdekes látnivalót kínálnak a múzeumok, egyebek közt a Kopcsik Marcipánia, a Tűzoltómúzeum és a Varázstorony a gyerekek kedvence.

A Dobó tér közepén ma is látható az 1907-ben felállított várvédő Dobó István szobra, amely Stróbl Alajos műve (Fotó: Eger önkormányzata)

Eger belvárosában sétálgatva szinte minden sarkon ránk köszön valami a barokk stílusból. A frissen felújított érseki palota a Széchenyi utca elején, a kovácsoltvas Fazola-kapu pedig a megyeháza kapualjában tekinthető meg. A Széchenyi utca másik végén pedig a modern művészettel ismerkedhetünk, a Kepes Intézetben a világhírű Kepes György fényművész hagyatékát láthatjuk. Az egri Líceum önmagában is lenyűgöző látvány, amit fokoznak tudományos értékei: ez volt Magyarország első egyetemi célra emelt épülete (hamarosan ismét egyetemi rangra emelik a benne működő Esterházy főiskolát), itt található a Főegyházmegyei Könyvtár, valamint az európai kontinens legrégebbi működőképes és valódi ritkaságnak számító panorámakivetítője, a camera obscura. A líceummal szemben magasodik Eger egyetlen klasszicista építménye, Magyarország második legnagyobb temploma, a bazilika, amely Hild József tervei szerint 1831-1837 között épült Pyrker érsek megrendelésére. Az érsek Egerért dobogó szívét a székesegyház kriptájában őrzik. A főszékesegyház XIX. századi műemlék orgonáját a nyári szezonban mindennap megszólaltatják a déli órákban a betérő látogatók kedvéért. Ha belemerülünk Eger látnivalóinak felfedezésébe, rájövünk, miért térnek oly sokan vissza: egy hosszú hétvége, de még egy egész hét sem elég mindenre... A Dobó tér a város emblematikus helye Eger legszebb barokk minorita templomával és rendházzal (ma leánykollégium). A teret tavalyig két nagy jelentőségű szoborkompozíció díszítette. A tér közepén ma is látható az 1907-ben felállított várvédő Dobó István szobra, Stróbl Alajos műve. A Végvári vitézek szoborkompozició - Kisfaludi Strobl Zsigmond alkotása - két török és egy magyar vitéz lovas küzdelmét ábrázolja. A városi jelképpé vált mozgalmas szoborcsoportot a belvárosi rehabilitáció során áthelyezték a róluk elnevezett szomszédos térre.

Panoráma a várból. A csodálatosan felújított barokk épületek közül kimagasodik Eger egyetlen klasszicista építménye, a bazilika (Fotó: Eger önkormányzata)

Nem lehet kihagyni a város iránytűjeként égbe nyúló minaret 97 csigalépcsőfokának megmászását sem, a török kori műemlék érdekessége, hogy alaprajza 14 szögű, magassága 40 méter, ahonnét páratlan panoráma tárul elénk. Rálátunk a híres végvárra, amelyet egykor Dobó István várkapitány védett hős vitézeivel. A Dobó István Vármúzeumban látható Az egri vár története és az Egri csillagok című tárlat. Különleges élmény a számos interaktív elemben is gazdag Lőporfüst - kövek között című kazamata-kiállítás.

A Végvári vigasságok ideje alatt Eger utcáin igazi középkori kavalkádra csodálkozhat rá a városba látogató felnőtt és gyerek (Fotó: Eger önkormányzata)

A vár a helyszíne a város legnagyobb történelmi fesztiváljának: augusztus 12-14. között a Végvári vigasságokon megelevenednek az 1552-es dicső várvédelem eseményei. A történelmi és kulturális fesztivál a 16. századi várvédők és az oszmán haderő küzdelmeit, a katonák mindennapjait, a kor kulturális életét és gasztronómiáját mutatja be. Csúcspontként csaknem 150, korhű viseletbe öltözött hagyományőrző eleveníti fel a 38 napos ostromot és Gárdonyi Géza regényének jól ismert jeleneteit.

Az aktív programok kedvelői kerékpárral is bejárhatják a várost és kirándulásokat tehetnek a környező erdőkbe, a gyönyörű kis hevesi falvakba. Felsőtárkányba elkülönített kerékpárúton mehetünk tovább, Lillafüredig pedig kijelölt úton tekerhetünk.

 

Egerben kihagyhatatlan a Szépasszony-völgy, ahol jelenleg csaknem 200 működő pincében érlelik a híres egri borokat. A riolittufába vágott pincék a bort állandó, 10-15 °C-os hőmérsékleten tarják, a mohák és a nemes penész sajátos atmoszférája elősegíti a bor érlelődését, zamatának kialakulását. A pincékben nemcsak bort, hanem kitűnő helyi ételeket, borkorcsolyákat fogyaszthatunk.



Címkék#eger

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!