Kalandos történetű

2021.04.18. 07:00

A misztikus monstrumok máig megfejthetetlen titkokat rejtenek Mexikóvárosban

A világnak több olyan városa van, amelyben többen laknak, mint Magyarországon összesen. Ezek közül is az egyik legnagyobb és számomra a legérdekesebb Mexikó fővárosa, amelynek csak a belső, központi negyedének lakossága mintegy kilencmillió, a legutóbbi adatok szerint a külső területekkel együtt pedig huszonegy millió fő. Mexikóváros tele van elképesz­tően izgalmas történetekkel és látnivalókkal.

Osváth Sarolta

Az időszámítás kezdete körüli időbe repítenek vissza Teotihuacan városának romjai

Fotó: Osváth Sarolta

A város alapítása az elbeszélések szerint egy szájában kígyót tartó sas legendájához fűződik: a területre érkező mexia nevű törzs tagjai égi jelnek vették, hogy ott telepedjenek le, ahol a madár leszállt egy fügekaktuszra. Virágzó várost építettek a XIV. században, 1325 körül, a Texcoco-tó közepén található mocsaras szigeten, amely egy évszázaddal később, 1428-ban ­Tenochtitlán néven már az Azték Birodalom fővárosa lett. Az azték elnevezés Aztlán város nevéből ered, ahonnét állítólag az alapítók származtak.

Az időszámítás kezdete körüli időbe repítenek vissza Teotihuacan városának romjai
Fotó: Osváth Sarolta

A történelem sokszor véres eseményeit a Zocalo, a világ második legnagyobb, több mint százezer embert befogadó, 240-szer 240 méteres főtere idézi, amelyen egykor az aztékok is tartották ünnepeiket. A nagy felfedezéseket követően érkező spanyol hódítók, bár elámultak a város rendkívüli szépségén és hatalmas tudásról árulkodó építményein, 1521-ben kegyetlenül lerombolták, lakóit pedig meggyilkolták. A piramisok köveiből építették fel saját templomaikat, palotáikat. 1535-ben már megérkezett az első spanyol alkirály, így Mexikóváros Új-Spanyolország fővárosa lett, majd az 1821 óta független Mexikó egyre növekvő metropolisza.

A Művészetek Palotája XX. századi, de nagyon különleges épület, kívül az art nouvo, belül az art deco stílus érvényesül Fotó: Osváth Sarolta

A tér egyik oldalán található a Nemzeti Palota, amely ma kormányépület, s valószínűleg ott állt egykor Montezuma azték vezető palotája és a hódító Cortes, valamint a spanyol alkirály palotája is. A tér másik oldalát a barokk és reneszánsz elemekkel díszített Katedrális épülete tölti be, amely mintegy háromszáz évig épült a XVI–XIX. században. Rövid autózással Mexikóváros külső részében hatalmas ugrást tehetünk a történelemben: az időszámítás kezdete körüli időbe repítenek vissza Teotihuacan városának romjai, amelyek az UNESCO világörökség részét képezik. Keveset tudunk arról a népről, amelynek kultúrája jóval megelőzte az aztékokét. Az időszámításunk utáni első századokban a városállamnak már kétszázezer lakosa és hatalmas befolyása volt. Az általuk épített misztikus monstrumok máig megfejthetetlen titkokat rejtenek.

Nemzeti Palota belső tereiben Diego Rivera festőművész freskói (Frida Kahlo férje) a mexikói történelem eseményeit mesélik el Fotó: Osváth Sarolta

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!