a helyi konyha remekei

2021.04.04. 07:00

A Karib-tenger gyöngyszeme a Dominikai Köztársaság

Feleakkora területen, mint Magyarország csaknem tizenegy millióan laknak, mégsem érezni sehol zsúfoltságot. Igaz, a turisták a Karib-tenger egzotikus szigetén, a Dominikai Köztársaságban jobbára csak a fehér homokos, pálmafás tengerpartot és luxushotelek világát élvezik, a helyi lakosok életmódjával elvétve szembesülnek.

Osváth Sarolta

A turisták örömére nem ritkák a térségben a látványos fesztiválok

Fotó: Osváth Sarolta

A Hispaniola szigetén Haitival osztozó kis ország légvonalban hazánktól több mint 8,5 ezer kilométerre található, repülővel 12-14 óra az utazás, s amikor nálunk harangoznak, ott éppen felkel a nap. A dél-amerikai kellemes klímának köszönhetően az éves átlaghőmérséklet 25 Celsius-fok, éjszaka sem „hűl le” 20 fok alá. A sziget déli, Karib-tengeri partja melegebb és szárazabb, mint az Atlanti-óceán felőli part, nyaralásra a januártól júniusig tartó időszak a legnépszerűbb.

A turisták örömére nem ritkák a térségben a látványos fesztiválok
Fotó: Osváth Sarolta

A természeti szépségek és különleges adottságok szempontjából a természet eleve bőkezűen bánt a térséggel, a Dominikai Köztársaságnak pedig különösen sok jutott belőlük: nemcsak a karibi széles parti síkság pálmafás sávja gyönyörű, hanem az ország középső részén húzódó Központi-Kordillera hegyvonulat is, amelynek az egész karibi térségben a legmagasabb, 3175 méteres csúcsa a Pico Duarte. A nemzeti parkok, a hegyvidékek vizeit kanyarogva levezető négy folyó, a látványos vízesések, a sós vizű Enriquillo-tó, amely a karibi térség legmélyebb pontján, a tengerszint alatt negyven méterre található – megannyi egyedülálló természeti ritkaság.

karibi szigetvilág talán legszebb, Punta Cana nevű partszakaszán sorakoznak az all inclusive szolgáltatást nyújtó luxusszállodák, ahonnét a vendégeknek nemigen van kedvük kimozdulni
Fotó: Osváth Sarolta

Az ország történelme legalább ilyen változatos: Kolumbusz Kristóf 1492-es, első kalandos partraszállása itt indította el a spanyol hódítást. Amikor a Santa Maria zátonyra futott, a felfedező 39 emberével megalapította itt, La Navidad néven, az első spanyol települést. A szigetlakók lázadtak a hódítás ellen, de legyőzték őket, mára szinte írmagjuk sem maradt. A mai fővárost, Santo Domingót eredetileg Kolumbusz testvére, Bartolomeo alapította, a sziget déli részén Nueva Isabela néven, 1496-ban.

Kolumbusz Kristóf fiának, Diegónak a palotája, jelenleg múzeum Santo Domingóban
Fotó: Osváth Sarolta

A karibi szigetvilág talán legszebb, Punta Cana nevű partszakaszán sorakoznak az all inclusive szolgáltatást nyújtó luxusszállodák. A tengerparton minden vízi sportot ki lehet próbálni, a szállodai vendéglátás pedig felsorakoztatja a karibi konyha remekeit, a kókuszos-diós haltól és az ecetben párolt szalonnán át a Chaca nevű édességig. Mindehhez hozzátartoznak a trópusi gyümölcsök, valamint a karibi rumos koktélok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!