Utazó

2016.05.24. 14:05

A dél-zalai táj mesés panorámája - A fővárosi túravezető a természeti környezetet látva szerelmes lett a vidékbe

A dombok között megbúvó pincék öleléséből kivételes panorámában gyönyörködhet a bakancsos túrázó, ha nyakába veszi a dél-zalai tájat.

Benedek Bálint

Nagykanizsa vonzáskörzetében bármelyik irányba indulunk el, már a közeli szőlőbirtokokon haladva is számos értéket fedezhetünk fel. Romos régi épületek mellett rengeteg, a természeti szépségekért rajongó tulajdonos új pincéjével találkozhatunk. A pazar panorámák, a buja erdők, a szinte érintetlen hegyi ösvények miatt a dél-zalai táj ámulatba ejti a turistákat.

Varázslatos látvány nyílik a Principális-csatorna völgyébe
Fotók: Szakony Attila

Ez történt a budapesti túravezető Lőrincz Sándorral is, aki 18 évvel ezelőtt járt először Zalában. Azonnal szerelembe esett, s néhány év múlva a családjával együtt egy kis faluba költözött. Olyan helyeket is felfedezett, amiről a környéken élők sem tudtak, ezért érdekes missziót indított: az érdeklődők részvételével rejtett természeti szépségeket fedeznek fel.

Bennünket a Nagykanizsától északi irányban fekvő Magyarszerdahely melletti Várdomb régióban kalauzolt végig. Nagyszerű túrák kiinduló, illetve végállomása a 74-es út mentén található csárda. Az e fölött magasodó szőlőhegyen 2012-ben épült fel a Szent Kristóf pihenőhely, valamint a dombgerincen magasodó Szent Orbán kilátó. Dél-Zala legszebb panorámájú helyén csaknem 40 kilométer hosszan be lehet látni a Principális-csatorna völgyébe. Nagykanizsa szélétől kiváló rálátás nyílik a környező településekre. Remekül látszik a szemben elterülő Zalaapáti-hátság.

Lőrincz Sándor túravezető a Szent Orbán kilátóhoz is szervez túrákat

A kilátót érintő turistajelzésen könnyen átsétálhatunk a szomszédos Homokkomáromba, ahol a környék legfontosabb engesztelő-, zarándokhelye található a falu fölé tornyosuló dombtetőn. Az 1700-as évek elején épített Kisboldogasszony-templomban található egy csodatevő Szűz Mária-kép, valamint üvegkoporsóban Szent Félix ereklyéje is. A szőlőhegyi séta során számos régi pincében, valamint a vándort végigkísérő panorámában lehet gyönyörködni. Új színfoltja lehet az útnak a szőlőhegyen nemrégen felújított festett falú pince, amit az ott élők csak pingált pincének nevezek. A pince falát nagyszerű humorról árulkodó, vidám jelenetekkel ékesítették. A szőlőhegytől nyugatra egy kis völgyben bújik meg az Eszteregnyéhez tartozó Obornak. Fontos érdekessége a településnek az országúttól nem messze található Kerek-vár. A településre beérve egy harangláb mellett haladunk el. Bármerre is nézünk, mindenfelé érintetlen erők terülnek el. Obornakról egy jelzett erdészeti úton könnyen felkapaszkodhatunk a Várdombra, vagy ellátogathatunk a csodás erdei környezetben csobogó Várdomb-forráshoz.

Lőrincz Sándor szerint viszont nem csak ezt a területet érdemes bebarangolni. Az előbb említett Zalaapáti-hátságnak is érdemes nekivágni. A hosszan elnyúló észak-déli irányú dombsorok gerincéről kiválóan látni a Tapolcai-medence tanúhegyeit. Ezen a vidéken található a Kőszikla-szurdok s az Eszperantó-források. Ezenkívül Dél-Zala nyugati részét is választhatjuk túrázáshoz. Ezt a vidéket óriási kiterjedésű erdőségek borítják, s gyakran nevezik a magyar olajbányászat bölcsőjének, hiszen ipari méretben itt találtak kőolajat az 1930 évek második felében. Ezért persze nem csoda, hogy lépten-nyomon olajkutakba botlunk. Központja, a Dél-zalai Erdőtáj közepén Bázakerettye, ahol nyáron termálstrand üzemel. A településen keresztül zakatol a Csömödéri Erdei Vasút. Innen nem messze található a budafapusztai arborétum, amely a fás szárú növények gyűjteménye.

Címkék#utazó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!