Frissen Zalából

2021.10.10. 14:00

A 3,5 millió lakosú kaukázusi ország átmenet Európa és Ázsia között

A grúzok kérésére ma hivatalosan Georgiának nevezett három és fél millió lakosú kaukázusi ország átmenet Európa és Ázsia között, ahol a múlt és a jelen, a keleti és a nyugati kultúra izgalmas és különleges elegye várja a látogatókat.

Osváth Sarolta

A Kura folyó

Fotó: Osváth Sarolta

A kutaiszi repülőtérről Tbiliszi, a főváros legkönnyebben és legolcsóbban a marsrutka nevű iránytaxival közelíthető meg, ezáltal az utazás garantáltan kalanddal veszi kezdetét, mivel a jármű menetrendje az utasok számától és az ő úti céljuktól függ. Hasonló meglepetésekben még bőven lehet részünk. De ez csak hozzátesz a város különleges varázsához, amit megalapoz, hogy a hely ősidők óta lakott, történelme az i. e. negyedik évezredig nyúlik vissza.

A Kura folyó
Fotó: Osváth Sarolta

A Kura folyó két partján fekvő város alapítását egy legenda őrzi, amely szerint a város mostani területét i. sz. 458-ig erdő borította, amelyben az akkori király, Vahtang Gorgasali a sólymával vadászott. A madár elkapott egy fácánt, de a zsákmánnyal együtt beleesett egy forró vizű forrás táplálta tóba, és mindketten elpusztultak. A király a kincset érő, különleges kénes vízre várost alapított, melynek neve is innét származik, hiszen grúz nyelven meleg helyet jelent. A kutatók szerint a néphiedelemmel ellentétben ekkor már a város újjáépítése történhetett, hiszen az időszámításunk utáni negyedik században ismert erőd állt itt.

A Kura folyón ível át a 156 méter hosszú, 2010-ben elkészült, bálnára emlékeztető, futurisztikus Béke Hídja
Fotó: Osváth Sarolta

A város képét a hosszú és viszontagságoktól sem mentes történelmi időszakok emlékei határozzák meg: régi favázas házak, a klasszikus európai és ázsiai stílusú épületek, valamint a beton panelblokkok, az olaszos belső udvarok, sikátorok, a modern, szinte futurisztikus építmények, masszív, XIX. századi kormányzati paloták és lepukkant bódék világa egymástól alig néhány lépésre elevenedik meg.

A Metekhi templom Tbiliszi egyik legfontosabb nevezetessége
Fotó: Osváth Sarolta

Erre a kavalkádra Kartlis Deda, azaz Grúzia anyja, város fölé magasodó, húszméteres szobra vigyáz, a grúz állam 1500. évfordulójára emlékeztetve. Innét is gyönyörű a panoráma, akárcsak az Ilya-hegyre 2004-ben épült Szentháromság ortodox katedrális lépcsősoráról. A hagyományos stílusú templom az ország legmagasabb épülete, és a világon is az egyik legmagasabb ortodox székesegyház. A Metekhi templom viszont Tbiliszi egyik legfontosabb nevezetessége. A Szűz Máriának szentelt templom a Kura folyó bal partján lévő meredek szikláról néz a városra. Itt látható a városalapító Vakhtang Gorgasali király szobra is. A kénes meleg vízre egész gyógyfürdőnegyed épült, ahol mindenki felüdülést találhat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!