Balett-terem és kilátóhely

2022.05.29. 15:00

Híres korcsolyapálya a Nagy Károlyról elnevezett Patinoire Charlemagne

Only Lyon, azaz Csak Lyon – ez a turisztikai jelmondata Gallia egykori központjának, a francia jégtánc fővárosának, amelynek különleges a kapcsolata a Lumière fivérekkel, ahol egy balett-terem a legérdekesebb kilátóhely, ahol a folyóvölgyből a katedrálisig, fel a dombra régi házak udvarán át vezet az út.

RZ

A félhenger alakú balett-terem végein csodás kilátás nyílik a városra

Forrás: Pixabay

Párizzsal a híres francia nagy sebességű vonat, a TGV köti össze Lyont, és egyébként innen ugyancsak vonattal közel van Genf. De térjünk vissza az ókorban Lugdunumnak nevezett településre, ahol a Római Birodalom emlékét őrzi ma is az Odeon, az egykori félkör­íves, lejtős elrendezésű, háromezer ülőhelyes színház romja. A színpadra állva kipróbálhatjuk, ma is milyen jó az akusztika. 

Lyonban éltek, dolgoztak a Lumière fivérek, Auguste és Louis, a mérnökök, akik feltalálókként korszakalkotó szerepet játszottak a fotográfia és a film történetében. Róluk nevezték el a város egyik egyetemét, az Université Lumi­ère-t, ahova a legtöbb diák jár, és mivel annyi itt a felsőoktatási intézmény, röviden csak Lyon II.-ként, Lyon Deux-ként (ejtsd: Lyon Dö) emlegetik. S még mindig Lumière, pontosabban Fête des Lumières, azaz a Fény Ünnepe, a város leghíresebb fesztiválja, amelyet decemberben tartanak, és olyankor füzérek, lampionok, zenés fényfestés lepi el a házakat, az utcákat. 

A Fény Ünnepe a város leghíresebb fesztiválja, amit decemberben tartanak, és olyankor füzérek, lampionok, zenés fényfestés lepi el a házakat, az utcákat
Forrás: Pixabay

Persze Lyonban is érdemes sétálni a belvárosban, megnézni a múzeumok neves festménygyűjteményeit, de igazán megízlelni a hely szellemét a kis éttermekben és a piacon lehet. A város gasztronómiai központ, a friss termények, tej- és pékáruk a környék kistermelőitől érkeznek. A lyoni konyha nem sok vizet használ, inkább rengeteg vajat, tejszínt. Jellegzetes étele többek között a hurka, a kolbász, a sajtkrém, a csukagaluska, a buggyantott tojás burgundiai szósszal, a rántott pacal mártással. S mindig kíséri azokat Beaujolais (ejtsd: bozsolé; bíbor primőrbor) vagy más bor. A desszertet sem szabad kihagyni, ami lehet almatorta, madártej vagy pralinétorta, amely rózsaszín pörkölt mogyoróval készül. 

A várost kettészelő Rhone folyótól, a központból úgy is fel lehet menni a közeli dombtetőre, a katedrálishoz, hogy régi házak udvarán, kapuin, lépcsőin megyünk végig, ezt a különleges útvonalat csak jó idegenvezetők ismerik. 

Híres a lyoni korcsolyapálya, a Nagy Károlyról elnevezett Patinoire Charlemagne (ejtsd: Patinoár Sarlemany), ahol a francia jégtánc számos aranyérmet szerzett párosa edzett. Szintén látványos és egészen új komplexum a Musée des Confluences, az antropológia modern múzeuma. Az Opéra Nouvel szintén a múltat és a jövőt kapcsolja össze. Úgy bővítették ki a régi homlokzatot meghagyva, hogy a föld alatt lettek a próbatermek, a te- tejére üveghordó, fémboltozat került. Ez a félhenger alakú he- lyiség lett a balett-terem, végein csodás kilátás nyílik a városra, és itt zokniban mi is balettszőnyegre léphetünk, ugyanis a színházépület vezetett túra keretében látogatható. 

Címkék#utazó#Lyon

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!