Párhuzamosságok

2022.04.17. 18:00

Emlékhelyek nyomában Krakkóban

A közép-európai nemzetek közül a magyar és a lengyel nép történelme mutatja a legtöbb párhuzamosságot. A királyságok kialakulása közel azonos időben történt, az államok önálló történelmi útja pedig nemcsak keresztezte egymást, de többször össze is fonódott hosszabb-rövidebb időre.

Gyuricza Ferenc

Krakkó egyik szimbóluma a királyi vár a Wawel-dombon, amely egyben a középkori lengyel királyság központja is volt

Forrás: Pixabay, Gyuricza Ferenc

Ezeknek a történelmi eseményeknek, illetve folyamatoknak számos nyoma maradt fenn a mai Lengyelország területén, közülük többet Krakkóban vagy annak vonzáskörzetében találunk. A Kislengyelországi vajdaságban található, több mint egymillió lakosú várost így önmagában ezeknek az emlékhelyeknek a meglátogatása miatt is érdemes felkeresni. Közülük ajánlunk néhányat most olvasóink figyelmébe. 

A waweli székesegyházban találjuk Báthory István erdélyi fejedelem és lengyel király síremlékét

Krakkó egyik szimbóluma a királyi vár a Wawel-dombon, amely egyben a középkori lengyel királyság központja is volt. A waweli székesegyházban találjuk I. Nagy Lajos királyunk lánya, Hedvig királynő fehérmárvány szarkofágját. A II. János Pál pápa által 1997 júniusában szentté avatott Hedvig nevéhez fűződik többek között a krakkói egyetem teológia szakának megalapítása. Az 1384 és 1399 között uralkodott Hedvig nagy tiszteletnek örvend Lengyelországban, a waweli katedrálisban található királysírok feltárása után ezért számára külön szarkofág készült. Földi maradványai azonban mégsem itt találhatók, azokat egy főoltár mögött elhelyezett, magyar címerrel is díszített ezüstládika őrzi. Szintén a waweli székesegyházban találjuk Bá- thory István erdélyi fejedelem és lengyel király síremlékét, a XVI. században élt itáliai építész és szobrász, Santi Gucco alkotását. Báthoryt négy és fél évvel erdélyi fejedelemmé választása után koronázták lengyel királlyá, uralkodása alatt Lengyelország megerősödött. Szarkofágjának egyik érdekességét az allegorikus szobrok adják.

Díszes házfal a krakkói zsidó negyedben

 II. József lengyelországi emlékhelye ugyancsak Krakkóban található. A kalapos király gúnynéven is ismert Habsburg uralkodó 1773-ban Galíciában járva a krakkói zsidó negyedben szállt meg. Ennek emlékére kapta a negyed egyik leghíresebb főutcája a Jozefa utca nevet. II. József 1784-ben királyi szabadváros rangot adományozott Podgorzénak. Azon településnek, amely bő másfél évszázaddal később, a II. világháború idején gettóként működött. Itt állt Oskar Schindler híres gyára, amely több mint ezer zsidó számára nyújtott menedéket, s amiről Steven Spielberg hét Oscar-díjat nyert mozifilmet forgatott. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!