Frissen Zalából

2021.11.14. 14:00

A több mint 40 ezer lakosú település az olasz törkölypárlat őshazája

A Brenta folyó partján fekvő festői szépségű kisváros fedett fahídjával, golyó ütötte színes házaival, macskaköves tereivel és kulináris élvezetekkel hívogatja a látogatókat.

Laskovics Márió

A fahídról gyönyörű a látkép a folyóra, a parti házakra

Fotó: Laskovics Márió

A Veneto régióban, Vicenza megyében található olasz város a Brenta folyó két partján, az 1775 méter magas Grappa hegy lábánál fekszik. A festői szépségű, több mint 40 ezer lakosú település a grappa, az olasz törkölypárlat őshazája. Az általában 40-46, de legalább 37,5 százalék alkoholtartalmú ital csak Itáliában termett és feldolgozott szőlő törkölyéből készülhet, részleges vagy teljes erjesztés után. A kész párlat hagyományosan ízesíthető fűszerek vagy gyümölcsök felhasználásával, amit minden esetben feltüntetnek a címkén, és kis mértékben édesíthető is. A röviden érlelteket biancának hívják, a hosszabbaniakat invecchiatának, strevecchiának vagy riservának nevezik.

A fahídról gyönyörű a látkép a folyóra, a parti házakra
Fotó: Laskovics Márió

A várost az i. e. 2. században alapították a rómaiak Bassianus néven, de valószínűleg már jóval azelőtt is lakott volt. Kastélyát először 1150-ben említették. 1175-ben foglalta el Vicenza, azonban Bassano szabad város maradt, egészen a 14. századig. 1368-ban Milánó vette birtokba, majd 1404-ben Velence, hamar felvirágoztatva, fontos ipari központtá téve. Főbb terméke a gyapjú, a vas, a réz és a kerámia volt. A francia forradalom alatt itt vívták a bassanói csatát. 1815-ben a Lombard–Velencei Királyság része lett, majd 1866-ban az Olasz Királysághoz csatolták. Eredeti neve Bassano Veneto volt, de az első világháborúban elszenvedett borzalmas csaták emlékére átnevezték Bassano del Grappára, a sok áldozat előtt tisztelegve. A folyóparti színes házakon észrevehetjük a homlokzatok golyó ütötte sebeit. Ernest Hemingway, miközben mentős volt a háborúban, itt írta a Búcsú a fegyverektől című művét.

A folyóparton húzódó sétaútról a távolban magasodó hegyek látványában is gyönyörködhetünk
Fotó: Laskovics Márió

A fő nevezetesség az 1209-ből származó, azóta többször felújított fedett fahíd, melyről pazar látkép tárul elénk. Tiszta időben élesen rajzolódnak ki a közeli hegyek, bár gyakran párás az idő, ami mesebeli ködbe burkolja a várost, melynek központja a városházát is magában foglaló Piazza della Libertá (Szabadság tér), de a közeli Piazza Garibaldin is nagy a nyüzsgés, a látványos óratorony miatt.

A Garibaldi téri óratorony
Fotó: Laskovics Márió

A közterek mellett szűk utcácskákban sétálhatunk, han- gulatos kávézókban frissíthetjük fel magunkat. A Szent Ferenc-templomban számos 14. századi freskómaradvány látható, a városi múzeumban pedig többek között Dürer vagy Rembrandt alkotásai.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!