Séta a száztornyú városban

2021.01.24. 07:00

I. Károly Prágában alapította meg Közép-Európa első egyetemét

Aki sétált már a cseh főváros ódon utcáin, belefeledkezett a Károly híd nyüzsgő forgatagába, bekukkantott az Arany utcácska apró házikóiba, várakozott az Orloj előtt, megkóstolta a csehek nemzeti italát, leöblítve a sült húsos párolt káposztával tálalt knédlit, az visszavágyik.

Müller Anikó Hanga

Prágát említik száztornyú és arany városként is. Az arany jelző egyes források szerint I. Károly cseh király (aki IV. Károly néven német-római császár is volt) idejéből való, amikor arannyal vonták be a vártornyokat. Egy másik feltevés szerint II. Rudolf német-római császár a „névadó”, aki támogatta az alkimistákat. A kilenc dombra épült város a Moldva két partján fekszik. Nevét talán a zúgókról (csehül práh) vagy a gázlókról (praha) kapta.

Az Arany utcácska 22-es számú házában lakott két évig Franz Kafka, innen kapta az inspirációt A kastély című regénye megírásához Fotó: Müller Anikó Hanga

A történelmi városközpont 1992 óta a világörökség része. 1348-ban I. Károly itt alapította meg Közép-Európa első egyetemét, ő építtette a Károly hidat, nevéhez fűződik a királyi vár, a Hradzsin és a Szent Vitus-székesegyház építésének elkezdése. Az 1338-ban épült városháza csillagászati óraműve, az Orloj – Hanus mester alkotása – ablakaiban 1597 óta óránként jelennek meg az apostol-

figurák, ezt mindig tömegek várják. A legenda szerint a mestert a városatyák az egyedülálló szerkezet elkészülte után megvakíttatták, hogy ne készíthesse el a mását. Ő bosszút állt, belenyúlt az óra finom szerkezetébe, ezt követően száz évig senki nem tudta azt megjavítani.

Szemben magasodik kettős tornyával az 1365-ben épített gótikus Tyn-templom. A Moldvát átszelő 18 prágai híd közül a leghíresebb az 516 méter hosszú Károly híd, mely az óvárost és a várhegyet köti össze. IV. Károly asztrológusok segítségét kérte, hogy meghatározzák a híd legideálisabb helyét és az alapkőletétel percre pontos időpontját. Itt mindig nyüzsög a tömeg, bohém hangulatot varázsolnak az utcai zenészek, művészek. A híd harminc szobra közül a legrégebbi Nepomuki Szent Jánosé (1683), talapzati domborművét fényesre simogatták a turisták, mert a hiedelem szerint ez szerencsét hoz.

A Tyn-templom Prága egyik jelképe, kettős tornyát apró fiatornyok díszítik
Fotó: Müller Anikó Hanga

A Szent Vitus-székesegyház Csehország legnagyobb egyházi épülete. Harangtornyában található az ország legnagyobb harangja, a 15 tonnás Zsigmond. A várnegyed 10. századi román stílusú temploma a Szent György-bazilika. Különleges élmény végigsétálni a meseszerű Arany utcácskán, melynek házait a 16. században építették a vár íjászainak. Prága 2000-ben elnyerte az Európa Kulturális Fővárosa címet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!