Utazó

2011.08.03. 06:26

Gyenesdiáson a Balaton a Riviéra

Nyaranként a jó időjárásért fohászkodnak az égiekhez a gyenesdiásiak. Ez ugyanis az egyetlen, amit nem tudnak befolyásolni. Minden mást, ami a jó szezonhoz szükséges, összefogással megoldanak, előteremtenek.

Sámel József


- Riasztó és egyben elrettentő számukra, ha bűncselekmény áldozataivá válnak - tette hozzá. - A statisztikák bizonyítják, hogy többé nem térnek vissza az adott településre. Sőt, az általuk megélt események rossz reklámot jelentenek. Ezért fontos, hogy figyeljünk a közbiztonságra, hiszen a bűnözők is szeretik azokat a helyeket, ahol tömegek mozognak. Ezért járőrözünk a balatoni településeken.

- Szerencsére nem történt velünk semmi rendkívüli esemény, de jó az a tudat, hogy vigyáznak ránk a pihenésünk alatt - fogalmazott a strandon Krán Gyula, aki hozzátette: néhány éve már nyaralt Gyenesdiáson, akkor hallotta, hogy a község turizmusáról tanulmány készült, az anyagot pedig főiskolán oktatják. - Úgy gondolom, hogy mindez önmagáért beszél. Én szeretem Gyenesdiást, s az egész zalai Balaton-partot, akkor is, ha nem minden évben töltöm itt a szabdságom.


Gyökeres váltás
A mai Gyenesdiás területének első leletei az újkorból származnak, az első században a rómaiak állomásoztak a Balatonnál, majd az avarok lakták a helyet. A középkorban elnéptelenedett az „őstelepülés”, Falud, a helyén – Diás és Gyenes egyesülésével – 1840-ben jött létre a mai község. A 20. század elején a mezőgazdaságból (szőlőtermesztésből) éltek a lakók. Gyökeres változást hozott, hogy 1954-ben elkészült a strandfürdő. Ismerje meg Balatongyörököt (kattintson az alábbi címre):
Ha esik, ha fúj: Györök örökVisszatekintés a 2009-es versenyre
A legkedveltebbek: Balatongyörök és Lenti (képgalériával)
A kérdésekre 15 pontot adhattak a véletlenszerűen kiválasztott turisták, fürdőzők, ez alapján alakult ki a sorrend, amelynek élére Balatongyörök került, Gyenesdiást, illetve Hévízt előzve meg. 
A Zalai Hírlap honlapján zajló szavazás végeredményeképpen Lenti végzett az első helyen.
Olvassa el a teljes cikket - KLIKK IDE!Keressen programot! 

Nyár 2011

Balaton 2011

További zalai programok itt!Turizmus dosszié itt!

Ezek is érdekelhetik