Utazó

2010.11.03. 11:13

Aktív őszi pihenés

Bár Ausztria nagyobb síterepein, az Alpok lejtőin ilyenkor már javában zajlik az élet, nem csak síelni mehetünk a szomszédba, a "sógorokhoz". Az őszi hónapok különösen alkalmasak a természetközeli, aktív pihenésre, kirándulásra, túrázásra, némi gasztronómiai kalandozással egybekötve. Akinek ehhez van kedve, vegye célba a magyar határhoz közeli Kelet-Stájerországot!

PLT

Kelet-Stájerország - amelyet az osztrákok előszeretettel neveznek Ausztria "zöld szívének", alig néhány órás autózással elérhető, különösen Dunántúlról nagyon egyszerű megközelíteni a Burgenland és Graz között található régiót. Mi az ApfelLand kisrégiót választottuk a néhány naposra tervezett  kikapcsolódásunk első helyszínéül és nem csalódtunk. Nem véletlen, hogy az ApfelLand-Stubenbergsee régió mottója: "Az almavidéken élő emberek tudnak a természettel bánni!"

A változatos szépségű vidék lankáin gondozott almaligetek és virágzó farmergazdaságok váltják egymást. Közben hangulatos kisvárosokba vezet az út, ahol igazán bensőséges vendégfogadásban lehet részünk. A helyiek nagy lelkesedéssel mindent megtesznek elsősorban a maguk és egyúttal a vendégeik kellemes közérzetéért. Az osztrák falusi turizmus varázsa, hogy a vendég nem azt érzi, hogy a helyiek, a háziak kizökkenve a normális életük menetéből, egy-két órára visszamennek az időben és a turisták kedvéért - pénzéért - felelevenítik a hagyományaikat.

Itt valóban élnek a tradíciók, működnek a hagyományos termelési módok, féltő szeretettel óvják a régi mesterségeket és módszereket, és ami a fő: az emberek szeretettel fordulnak egymáshoz és örülnek a másik sikerének. A programokat akkor is megtartják, ha nem jár arra idegen, jókedvükben járnak össze, találkoznak esténként a kocsmában, klubban. Műkedvelő kórusok, zenekarok működnek a saját szórakoztatásukra, természetesen ők adnak műsort a helyi rendezvényeken. Az asszonyok, lányok kézműves hagyományokat ápolnak, főzőiskolákat tartanak, egy-egy település hihetetlenül gazdag saját belső életet él.

Első állomásunk Anger, háromezer lakosú kisváros, az ApfelLand régió központja, itt vezet az Alma-út, amin stílszerűen traktorral indulunk el, hiszen a farmergazdaságok számára mi lenne más a szállítóeszköz? A pótkocsikat fólia borítja, ha szükséges, be is tudják fűteni a speciális buszt, hogy az utasok ne fázzanak. Néhány kilométert utazunk, Puch falu a cél, az almavidék központja. A "tüchtig" falucska ezernyi meglepetéssel szolgál. Megismerkedhetünk mindazzal, ami almával kapcsolatos, és megkóstolhatnak mindent, ami almából készül.

A legnagyobb attrakció az alma pálinka, amelyet az Abakus-rend szerzetesei készítenek, az általuk őrzött titkos recept alapján. A rend tagjai helyi nagyrabecsült almatermesztő parasztok, akik úgy gondolták, azt a tudást, amit évtizedek során felhalmoztak, egy maradandó brand megalkotásával gyümölcsöztetik. Minden évben meghatározott mennyiségű pálinkát készítenek, minden palackot megszámoznak és euró-százakért mérik a valóban nagyszerű nedűt. Ausztria-szerte különlegességnek számít ebből egy kupica ital, mi sem térünk haza kisüveg nélkül.

Minden családnak van egy "titkos" almareceptje, hiszen az almát nem csak nyersen vagy sütve tálalják, hanem kóstolhatunk itt almafánkot, almás rétest, almalekvárt, és szinte bármit, amiben az almát, mint hozzávalót el tudjuk képzelni. Természetesen majdnem minden farmergazdaság rendelkezik saját gyümölcs-préssel és pálinkafőzdével, valamint a gazdasághoz tartozó kis boltocskával is, ahol a saját termékeiket árusítják.

Elképesztő, ahogy minden az alma körül forog ezen a tájon. A gazdag terméshez jók az adottságok, termékeny a talaj, kellemes a klíma és sok a napfény. Ha szerencsénk van, még elkapjuk az ősz gyönyörű színeit, pompázatos látványt nyújtanak a vörös-sárga-narancs domboldalak.

Kirándulni indulunk, kicsit magasabbra, megismerkedni az "Almo"-val. Ez is Kelet-Stájerország, igaz a legmagasabban, úgy 1700 méter felett fekvő vidéke. A Teichalm-Sommeralm vidéket összefogó Almenland Európa legnagyobb, összefüggő alpesi legelővidéke. Itt 3500 szarvasmarhát tartanak, amelyek az alpesi legelők gyógynövényeit és üde, friss, zöld füvét legelik. Közöttük megtalálható a régió igazi különlegessége a porhanyós húsáról ismert "Almo" ökör is. A hegyen találunk az ökör-húsra specializálódott vendéglőt, amelyben az év bármely szakában érdemes előre asztalt foglalni, mert válság ide vagy oda, hatalmas termei folyamatosan tele vannak éhes és kíváncsi vendéggel. A külsőre nem túl bizalomgerjesztő állat húsa valóban olyan puha, hogy szezámmagos sült láttán a legelszántabb vegetáriánusok is fontolóra vették a kihagyhatatlan alkalmat a kóstolásra.

Ezek is érdekelhetik