Utazó

2010.02.17. 12:45

Éjszakai síelők a Varázshegyen

A téli hónapokban Magyarországról is egyre többen keresik fel a határhoz közeli osztrák sípályákat. Az elmúlt hetekben három sícentrumban tettünk látogatást.

PLT

Az utóbbi években az egyik legjobb infrastruktúrájú határ közeli sítereppé nőtte ki magát Mönichkirchen-Mari-ansee, ahol egy hétköznap csatoltuk fel a léceket, hogy a harminc centiméteres friss hóban élvezzük a síelést. A pályarendszert mindkét település irányából megközelíthetjük, előnye, hogy teljes hosszában hóágyúzott. A síterepen a kellemes kikapcsolódást és a jó közérzetet a lankás kezdő és egy nehéz fekete pálya, valamint a családias környezet biztosítja. Újdonság a lejtőkön található "strandfotelek", itt napsütésben a friss hegyi levegőn jólesik a pihenés egy-egy csúszás közben.

A magyarok körében még kevésbé felkapott hely a Mönichkirchentől pár kilométerre található Sankt Corona. A Kampstein-csúcs közelébe egy kicsit retrós, együléses felvonó visz fel. A kellemes lejtésű, közel 500 méter szintkülönbségű, széles, kék és piros jelölésű erdei sípályák a családosoknak is ideálisak a kikapcsolódásra. Előnye, hogy szombaton, amikor "fél Ausztria" a hegyek felé veszi az irányt, itt még akkor sincsen tömeg.

Az osztrák-magyar határtól csupán nyolcvan kilométerre fekszik Semmering-Hirschenkogel, a Zauberg névre keresztelt Varázshegy. Könnyen és gyorsan elérhető autópályán, közvetlen semmeringi lehajtóval. A sícentrum a kiválóan karbantartott FIS-Világkupa Panoráma-pályán keresztül - amelyen 2010 decemberében a hölgyek sívilágkupáját is megrendezik - a tapasztalt síelőknek szóló keleti lejtőig terjed, ahol egészen március közepéig hóbiztos terep vár minket.

A település központjából a csúcsra kabinos felvonó, az úgynevezett kötélvas-út repít fel, innen hat, összesen tizennégy kilométer hosszú sípálya, egyedülálló szánkópálya, valamint igényes, ápolt lesiklópálya várja a téli sport szerelmeseit.

A pár perces liftezés alatt garantált, hogy szlovák, magyar vagy osztrák síelőkkel utazunk. Itt aztán meghallgathatjuk a gyerekek szánkózási élményeit és bátor honfitársaink beszélgetéseit: - Láttad azokat a dobbantókat a nagy piros pálya szélén? Na, én ki is próbálom - így egy fiatalember, akit percekkel később az erdőből húz ki a társa, szerencsére a hegyi mentőkre nincsen szükség. - A legnagyobb baj az, hogy a magyar síelők és hódeszkások többsége évente csak néhány napot, legfeljebb egy hetet tölt havon, és azt hiszi, hogy már profi - mondja a pár méterrel arrébb álló oktató.

A semmeringi sípályán a négyszékes Kék villámból csodálatos táj terül elénk, amíg felérünk a hegytetőre. Látjuk, ahogyan suhannak vagy éppen óvatosabban, egyik széltől a másikig araszolnak a kezdő síelők.
 A Varázshegy egyik legnépszerűbb létesítménye az éjszakai világítással felszerelt, három kilométer hosszú élményszánkópálya, ahol csütörtöktől vasárnapig akár este hattól tíz óráig élvezhetjük a csúszkálást. Ottjártunkkor főleg felnőttek ragadtak ródlit, belekortyoltak a kabátban meglapuló laposüvegbe, majd következik az önfeledt csúszás. A pálya két oldalán a Siebenstein varázslóról és a gonosz sárkányról, valamint Feuerzahnról szóló mese alakjai elevenednek meg, fantasztikus építmények, alagutak, mágikus fény- és hanghatások kísérik a szánkók suhanását.

A snowboardosokra is gondoltak: külön élménypályával várják a deszkásokat. Ez a Split park, amely szintén éjjel-nappal áll nyitva a freeskierek számára. Nem meglepő, hogy Hirschenkogel ezzel Ausztria legnagyobb esti síparadicsommá nőtte ki magát.

Az éjszakai sportolás egyik központi megállója a Zauberbar, ahol esténként a szórakozni vágyókat koktélshow-kkal várják, míg a pálya széli hüttékben (turistaházakban) "legforróbb" a hangulat. Nemcsak bort, kakaót, rövidet vagy éppen sört ihatunk, de megkóstolhatjuk a helyi specialitásokat, ilyenek a barna kenyérből készült szendvicsek, grillezett sajtok, knédlik és a sok házias étel.

Az ablakokon kinézve pedig a közeli Semmering-Rax-Schneeberg ámulatba ejtő panorámájában gyönyörködhetünk. Ajánljuk a környék bebarangolását, ápolt téli turistaútvonalak, valamint sífutópályák vonzzák a kristálytiszta levegőben a kirándulókat. Érdemes több napra felkeresni a helyszínt, mert jócskán lehet válogatni a magyarok számára is megfizethető szállásajánlatok közül.

Az európai színvonalú alsó-ausztriai sípályák bármely korosztálynak életre szóló élményt garantálnak. Honfitársaink körében népszerű a tartomány, hiszen könnyen és gyorsan megközelíthetők a kiválóan karbantartott síterepek, ahol 1000-1500 méter felett hódolhatunk a téli sportnak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!