Újudvar

2017.02.26. 16:24

A disznótorost finom borokkal öblítették le

Újudvar – Közel kétmázsás sertés élete végére került pont szombaton a településen. A „tettesek”, akik a jószágot a másvilágra küldték, majd feldarabolták, a falu stramm férfiúi és asszonyai voltak.

Szabó Zsófia

Az „elkövetők” népes, közel félszázfős csapata nem öncélú merényletbe kezdett. A régi idők vidéki disznóvágó tradícióit elevenítette fel a község önkormányzata és a helyi civil szervezetek.

Volt az eseményen minden, ami a disznólkodáshoz dukál: fehér köpenyes böllér, rengeteg pálinka, szorgos fehérnép, böllenkedő férfiak és persze ízletes falatok.

– Közkedvelt, közösségkovácsoló esemény nálunk minden évben a disznóvágás – summázta Jakab Sándor polgármester. Elárulta: természetesen a sertés feldolgozásából mindenki kiveszi a részét. A torral, a torkoskodással azonban kivárják estét.

Mivel a nap utolsó felében borversenyt is tartottak. A közönségen kívül szakmai zsűri is értékelte azt a több mint húszféle, fehér és vörös nedűt, ami a környező hegyhátakon készült.

Raffai Attila, Huszár Tibor, Jakab Sándor, Huszár László, Balázs Zoltán, Farkas József, Ódor József, Nagy Gusztáv, Görnyei István, Nagy Attila vették kezelésbe a méretes sertést

Fotó: Szakony Attila

György Sándor vegyes fehér borával, Megyesi Tibor Turul Cuvéeje, Szántó Éva Irsai Olivér nedűje és Kantó Sándorné vegyes fehére arany minősítést ért el.

A szakértőkből álló bíráló bizottság emellett tíz ezüst, hat bronz és két oklevél minősítést osztott ki.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!