2017.02.26. 16:24
A disznótorost finom borokkal öblítették le
Újudvar – Közel kétmázsás sertés élete végére került pont szombaton a településen. A „tettesek”, akik a jószágot a másvilágra küldték, majd feldarabolták, a falu stramm férfiúi és asszonyai voltak.
Az „elkövetők” népes, közel félszázfős csapata nem öncélú merényletbe kezdett. A régi idők vidéki disznóvágó tradícióit elevenítette fel a község önkormányzata és a helyi civil szervezetek.
Volt az eseményen minden, ami a disznólkodáshoz dukál: fehér köpenyes böllér, rengeteg pálinka, szorgos fehérnép, böllenkedő férfiak és persze ízletes falatok.
– Közkedvelt, közösségkovácsoló esemény nálunk minden évben a disznóvágás – summázta Jakab Sándor polgármester. Elárulta: természetesen a sertés feldolgozásából mindenki kiveszi a részét. A torral, a torkoskodással azonban kivárják estét.
Mivel a nap utolsó felében borversenyt is tartottak. A közönségen kívül szakmai zsűri is értékelte azt a több mint húszféle, fehér és vörös nedűt, ami a környező hegyhátakon készült.
Raffai Attila, Huszár Tibor, Jakab Sándor, Huszár László, Balázs Zoltán, Farkas József, Ódor József, Nagy Gusztáv, Görnyei István, Nagy Attila vették kezelésbe a méretes sertést
Fotó: Szakony Attila
György Sándor vegyes fehér borával, Megyesi Tibor Turul Cuvéeje, Szántó Éva Irsai Olivér nedűje és Kantó Sándorné vegyes fehére arany minősítést ért el.
A szakértőkből álló bíráló bizottság emellett tíz ezüst, hat bronz és két oklevél minősítést osztott ki.