óvatosság

2018.01.15. 18:22

Újabb szigetet evakuálnak Pápua Új-Guineában egy vulkán miatt

East Sepik tartomány kormánya háromezer lakos kitelepítését rendelte el Biem szigetéről.

Újabb sziget evakuálását kezdték meg Pápua Új-Guineában vulkánkitörés veszélye miatt – jelentette hétfőn a Radio New Zealand.

Az új-zélandi közszolgálati rádióadó szerint East Sepik tartomány kormánya háromezer lakos kitelepítését rendelte el Biem szigetéről, miután vasárnap fokozódott a vulkáni tevékenység.

Január elején a közeli Kadovar szigetén tört ki – a feljegyzések szerint először – az ottani vulkán. Az ott élő 700 embert egy másik szigetre, Blup Blupra menekítették. Vasárnap azonban azt a szigetet is evakuálni kellett a vulkáni tevékenység erősödése miatt.

Allan Bird, East Sepik tartományi kormányzója szerint a szakértők azért javasolták neki Biem kitelepítését, mert a sziget „időzített bombának” számít a jelenlegi helyzetben.

Peter O'Neill, Pápua Új-Guinea miniszterelnöke vasárnap este közleményben bejelentette, hogy engedélyt adott a védelmi erők bevetésére az evakuálási műveletekben.

„Nem fogjuk kockára tenni az emberéleteket, most azonnal biztonságba kell helyeznünk az embereket”

- fogalmazott O'Neill.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában