A mosoly felszabadít

2021.01.11. 14:00

Lugosi Alexandra tanácsai a leendő Tündérszépeknek

Lugosi Alexandra klinikai és mentálhigiéniai gyermek- és ifjúsági szakpszichológus, praxisa során gyakran tapasztalja a fiatal lányok körében, hogy önbizalomhiányban szenvednek. Sajnos ez annak „köszönhető”, hogy a közösségi média folyton a tökéletességet hirdeti.

Benedek Bálint

Lugosi Alexandra korábban több szépségversenyen is indult, szerinte önmagunk elfogadása mindennél fontosabb Fotók: ZH-archívum

– Ha van egy kis hibád, vagyis sarkítva például pattanások nőnek rajtad, vagy épp nem kockás a hasad, akkor nem vagy elég jó, kvázi nem érdemelsz figyelmet – mutatott rá a közösségi médiában terjedő szemléletre a szakember. – Azonban azt a tényt elfelejtik, hogy a szépség szubjektív. Mindenkinek más a szép, mindenki szeme másképp látja a dolgokat. Lehet egy lány tökéletesen gyönyörű, ha belül háborúk dúlnak benne, sok-sok bizonytalansággal. Ezek könnyen felfedezhetőek, ha valaki mereven mosolyog vagy a földet fürkészi.

Lugosi Alexandra korábban több szépségversenyen is indult, szerinte önmagunk elfogadása mindennél fontosabb Fotók: ZH-archívum

Lugosi Alexandrának személyes tapasztalatai is vannak, hiszen korábban több szépségversenyen is indult. Úgy érzi, a legfontosabb önmagunk elfogadása. Éppen ezért jól tudja, hogy a hölgyeknek vannak olyan testrészei, amelyeken kemény munkával ugyan, de változtathatnak.

– Amikor színpadon álltam, az adott pillanatnak éltem – így Alexandra. – Élveztem a rivaldafényt és hálás voltam, hogy ezt megtapasztalhattam. Sok esetben látom, hogy ez az érzés már nincs jelen a lányokban a szépségversenyeken. Sok helyzetben szorongó, önmagukat utáló lányokat látok. Ezzel azonban elvész a lényeg, az élvezet. Meg kell tanulnunk elfogadni azt, amit kaptunk az élettől. Ha ez nincs meg, akkor mi magunk is elvesztünk. Egy ilyen mustrán az a fontos, hogy mennyire képviseljük önmagunkat. Több olyan válogatón is szerepeltem, ahol például smink nélkül kellett a kifutón végigvonulni. De mindvégig hittem magamban és tisztában voltam az értékeimmel. Nem attól lesz valakinek önbizalma, hogy elkészített sminkben és hajban szépnek látja magát a képeken, hanem akkor, ha meztelenül a tükör előtt is meglátja magában a szépséget, s elfogadja minden egyes porcikáját.

Az önbizalom a sikerhez vezető első lépés lehet – vallja a kanizsai Lugosi Alexandra

A szakpszichológus hozzátette: önismereti foglalkozások alkalmával több páciensének is nehezére esik pozitív dolgokat kiemelni magáról, és az is, hogy mások dicséretét fogadja, vagy egyáltalán meghallja. A lényeg a fókuszon van. Ha azt arra helyezem, hogy épp mivel nem rendelkezem, ahelyett, hogy arra figyelnék, mivel is rendelkezem, valójában soha nem fogom tudni magamat értékelni. Mindenkinél van szebb és jobb, de egy adott ember úgy, ahogy van, egyedi. Ezt az egyediséget kellene képviselni a színpadon, és bátran felvállalni önmagunkat. Ehhez viszont megfelelő önismeret szükséges, hiszen ha nem ismerjük önmagunkat, hogyan is várjuk el azt, hogy mások megismerjenek minket.

– Többször találkozom olyan emberekkel is, akik egy-egy negatív kritika után elveszítik az önbizalmukat – mondta. – Mindannyian kapunk kritikákat az életben, a kérdés az, hogy ezt hogyan fogadjuk be. Ilyenkor szükséges megvizsgálnunk, hogy ezek valóban reális, vagy teljesen irreális megjegyzések. Ha reálisak, akkor próbáljuk építő jelleggel beilleszteni az életünkbe, az irreálisakat pedig helyezzük bele egy dobozba, és tegyük el jó mélyre. A fiatal lányoknak javasolnám, hogy minden reggel nézzenek bele a tükörbe, és emeljenek ki magunkon három olyan dolgot, amit szépnek látnak, vagy szeretnek magukban. Söpörjék félre a hiányosságokat, ne töltsék meg magukat negativitással! Kérjék meg barátnőiket, hogy készítsenek róluk spontán képeket és elemezzék azokat: milyen dolgokat látnak különlegesnek, vagy szépnek rajtuk. Gyűjtsenek pozitív megerősítéseket a környezetükből, és azokra helyezzék a hangsúlyt! Egy fotózásra vagy versenyre készülve a legfontosabb, hogy jól érezzék magukat a bőrükben, s át tudják adni az igazi énjüket. Egy őszinte, szívből jövő és lehengerlő mosoly valósággal felszabadítja a lelket, ami aztán az elkészült felvételen is jól látszik majd.

Erre kíváncsiak a Tündérszépek 2021-es országos szépségversenyen is, amelyre még március 7-ig lehet nevezni a zaol.hu oldalon keresztül is elérhető tunderszepek.hu jelentkezési felületen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!